Volledig scherm
Studenten in de collegezaal van de Erasmus Universiteit. © ANP

Studenten strijden verder tegen bindend studieadvies

Studenten moeten dóór kunnen met hun studie als ze niet alle punten behalen in het eerste jaar. Dat vinden het Landelijk Studenten Rechtsbureau en het Interstedelijk Studenten Overleg. Zij hopen op steun uit de politiek, nu de rechter heeft bepaald dat Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam studenten de deur mogen wijzen.  

Wie niet in één jaar alle studiepunten behaald, moet stoppen met de opleiding. Dat is sinds 2012 de eis die de Erasmus Universiteit stelt aan haar studenten. Bij sommige opleidingen van de Hogeschool Rotterdam geldt dezelfde regel. Volgens de onderwijsinstellingen doen studenten beter hun best door dit ‘bindend studieadvies’. Maar de hoge lat stuit ook op  kritiek.

Twee studenten spanden met het Landelijk Studenten Rechtsbureau een rechtszaak aan tegen de Erasmus Universiteit. Één student deed hetzelfde tegen de Hogeschool Rotterdam. Alle drie de studenten vinden dat ze onterecht zijn weggestuurd van de opleiding, enkel omdat ze een aantal studiepunten misten.

De onderwijsrechter heeft vorige week geoordeeld in het nadeel van de studenten. Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs zegt dat onderwijsinstellingen de wet niet overtreden. De wet geeft hen de vrijheid om studenten de deur te wijzen als zij ongeschikt zijn.

Quote

De wet biedt op dit moment zoveel ruimte dat de onderwijs­in­stel­lin­gen in feite kunnen doen wat ze willen

Lars Klappe

Tweede Kamer

Die uitspraak schiet bij het Landelijk Studenten Rechtsbureau in het verkeerde keelgat. ,,De wet biedt op dit moment zoveel ruimte dat de onderwijsinstellingen in feite kunnen doen wat ze willen”, zegt voorzitter Lars Klappe, zelf ook student aan de Erasmus Universiteit. ,,Wij betwijfelen of je ongeschikt bent als je een paar studiepunten niet haalt. Er zijn veel voorbeelden van weggestuurde studenten die vervolgens dezelfde opleiding elders wél halen.”

Tegen de uitspraak van de onderwijsrechter kan geen beroep worden aangetekend. Toch laten de actievoerende studenten het er niet bij zitten. ,,De rechter heeft getoetst of de onderwijsinstellingen zich aan de wet houden. Dat doen ze blijkbaar, dus wij richten ons tot de wetgever. Het is hoog tijd dat de minister en de Tweede Kamer zich over het bindend studieadvies uitspreken.” De belangenclubs spreken regelmatig met politici en bestuurders en zullen dit onderwerp bij het eerst volgende gesprek aansnijden. 

Klappe zegt ‘goede hoop’ te hebben op verandering. Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) zei namelijk afgelopen januari in antwoord op Kamervragen dat ze nieuwsgierig was naar de uitspraak in deze rechtszaak en dat ze onderzoek wil laten doen naar de huidige werking van het bindend studieadvies. Daarin moet volgens haar ook aandacht zijn voor de voorwaarden waaronder de goede aspecten van dit instrument – zoals erachter komen of de studie bij je past – benut kunnen worden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam