Volledig scherm
Restaurant Sumo. © Jan de Groen

Sumo-fraudezaak sleept voort: verdachten wraken de rechtbank

De slepende fraudezaak tegen de oprichters van sushiketen Sumo duurt nog even voort. Advocaat Gerard Spong heeft donderdag, namens de verdachten, de rechtbank gewraakt. Spong stelde dat de rechtbank ‘te OM-vriendelijk’ is, omdat hij niet nader onderzoek wil doen naar de documentaire die KRO-NCRV heeft gemaakt van het fraudeonderzoek.

Dit betekent dat moet worden onderzocht in hoeverre de rechtbank, onder voorzitterschap van rechter Jacco Boek, onpartijdig is. Spong liet weten dat hij de redenatie van de rechtbank dermate krom vindt, dat de ‘rechterlijke onpartijdigheid’ in het geding is.

Het is de ultieme poging van de verdediging om de documentaire aan de kaak te stellen. Voor de zomervakantie lekte uit dat het onderzoek van de FIOD jarenlang was gevolgd door een documentaireteam, dat team kreeg inzage in tal van vertrouwelijke gegevens zoals geheime telefoonopnames en camerabeelden. De rechtbank en de verdediging van de vier verdachten waren hiervan niet op de hoogte.

Volgens de verdediging was ‘Sumo’ daarom verworden tot een prestigezaak van de FIOD en zijn de verdachten veel harder aangepakt dan nodig. De verdediging wil getuigen verhoren, het ruwe materiaal zien en inzage krijgen in de contracten tussen OM, FIOD en KRO-NCRV. De rechter vond de gang van zaken eveneens kwalijk, maar stelde dat de documentaire geen doorslaggevend rol speelde in het besluit om de Sumo-leiding te vervolgen.

Hollywood aan de Maas

Donderdag diende de zaak nogmaals, deze keer hadden de verdachten zelfs de bekende advocaat Gerard Spong ingehuurd om de rechtbank op andere gedachten te brengen. ,,Het OM stopt de zaak in de doofpot. Dit ademt de geest uit van angst, wat past bij mensen die een geheim hebben’’, zei Spong. Ook sprak hij van ‘Hollywood aan de Maas’.

Nadat de rechter de verdediging nogmaals in het ongelijk stelde, kwam Spong met een wrakingsverzoek. De verwachting is dat de vertraging wel een half jaar kan duren.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam