'Broer' Toon en 'Zus' Janna de Geus in hun quinoa-schuur in Mookhoek. 'Quinoa vonden wij een leuk gewas om mee aan de slag te gaan.'
Volledig scherm
PREMIUM
'Broer' Toon en 'Zus' Janna de Geus in hun quinoa-schuur in Mookhoek. 'Quinoa vonden wij een leuk gewas om mee aan de slag te gaan.' © Qphoto

Superfood groeit gewoon om de hoek

pionierenImporteren? Dacht het niet! Boeren in de Hoeksche Waard zetten hun hectaren steeds vaker vol met 'supergewassen' als quinoa, boekweit, sorghum of kikkererwten. Zij zoeken nu alleen nog een manier om hun superfood bij de mensen op het bord te krijgen. ,,Men wil liever een eerlijk product uit gezonde grond dan een anoniem zakje uit Peru.''

Quote

Pasta had ook jaren nodig om ingebur­gerd te raken in Nederland

Janna de Geus
Boekweit
Volledig scherm
Boekweit © Dreamstime

Jeroen Klompe uit Mijnsheerenland moest er vier seizoenen op wachten. Maar nu hij een zakje zelfgeteelde popcorn op zijn bureau heeft liggen, glimt hij van trots. Drie jaar lang ging hij 'op zijn bek' met het telen van de bioscoopsnack. Met het telen van kikkererwten ging het net zo. Drie complete oogsten gooide hij in de prullenbak voordat hij wist hoe de vork in de steel zat.

Aan de rand van zijn 300 hectare tellende domein heeft Klompe een 'trainingsveld' ingericht. Een perceel waarop hij elk seizoen experimenteert. Chiazaad heeft er gestaan en rijst probeerde er zijn wortels in de grond te krijgen. Gewassen die uiteindelijk niet geschikt bleken voor de oer-Hollandse bodem. ,,Het is pionieren en kijken of het werkt.''

Inmiddels teelt hij twee handen vol 'tropische gewassen'. Een aantal dat nog altijd oploopt. ,,Vorige week was ik op vakantie in Afrika. En als ik op vakantie ben, bezoek ik altijd een paar bijzondere boerderijen in die omgeving. Om te leren en te kijken wat voor gewassen zij hebben staan. Dat probeer ik dan ook op mijn eigen land te telen.'' 

Rechtstreeks
Pioniers als Klompe zijn er meer in de Hoeksche Waard. Naast gebruikelijke suikerbieten en oer-Hollandse 'piepers' zetten ze steeds meer in op superfoods als rode kidneybonen en boekweit. Gewassen die dienen als aanvulling op het bekende assortiment en die er ook voor zorgen dat de landbouwgrond in topconditie blijft. Klompe: ,,Elk gewas geeft iets anders terug aan de grond. We putten de aarde al volledig uit. Daarom vind ik het belangrijk dat we goed met onze grond omgaan.'' 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam