Superkraan in hartje Rotterdam
is de krachtpatser van Forum

VideoDe mega-kraan op een kantoortoren bij de Koopgoot staat. Deze week moest het monteren van de stalen gigant nog even worden uitgesteld vanwege harde wind, maar vandaag konden de noeste monteurs – het leek wel meccano voor reuzen – de klus alsnog klaren. Liefst 85 meter piekt de gele knoert nu boven de stadse bebouwing van Rotterdam uit.

En de zwenkende constructie, die hier anderhalf jaar blijft staan, kan flink aan de bak. Dit is namelijk het voornaamste werktuig bij de bouw van het ambitieuze Forum Rotterdam, de volgende gigant die het centrum van de Maasstad gaat verrijken.

,,We bouwen met deze kraan eerst de kelderverdieping’’, zegt directeur Arno Ruigrok van ontwikkelaar Multi. ,,Bovendien gaat hij de voormalige kantoortoren strippen, want die wordt omgebouwd tot appartementencomplex. En uiteindelijk zal hij ons ook assisteren op de Lijnbaan.’’

Bekijks

Het plaatsen van de kraan trok veel bekijks, en het was de feitelijk aftrap voor een enorme bouwstroom die nu op gang komt bij Forum. Trucks zullen af en aan rijden; een haast militaire operatie, want er mag geen overlast worden veroorzaakt voor het overige verkeer op de Coolsingel, die zelf eveneens op de schop gaat.

Forum is eigenlijk een verzamelbak van projecten: de monumentale ABN Amro-bank wordt in oude luister hersteld, en erachter komt een gigantische vestiging van modereus Primark, tussen de Koopgoot en het Binnenwegplein. Boekenwinkel Donner verhuist in de bank, waar onder andere hamburgerketen Five Guys een plekje ‘in de plint’ krijgt. Er komen 103 woningen in de toren en de zaken aan de Lijnbaan worden groter en blitser. In 2019 moet Forum Rotterdam af zijn. Het project kost 195 miljoen euro.

Volledig scherm
De superkraan is er klaar voor. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam