Volledig scherm
De Plus in Bergambacht. © Google Streetview

Supers Krimpenerwaard op zondag open

Alle supermarkten in Krimpenerwaard mogen voortaan op zondag open tussen 13.00 en 17.00 uur. Dat staat in het nieuwe coalitieakkoord. "Dit is een vrije keuze van de ondernemer.''

Uit het kersverse coalitieakkoord blijkt dat de zittende coalitiepartijen Gemeente Belang Krimpenerwaard (VGBK), VVD en de ChristenUnie op het gebied van de zondagsrust een meer vrijzinnige koers willen varen, nu zij de SGP hebben ingeruild voor D66. Met een openingstijd van 13.00 uur wordt rekening gehouden met de kerkgang. De vier partijen constateren dat in omliggende gemeenten de supermarkten open zijn op zondag, waardoor de eigen Krimpenerwaardse ondernemers nadeel ondervinden.

Het viertal wil ook het aantal koopzondagen uitbreiden. Uitsluitend in de kernen Schoonhoven en Haastrecht worden maximaal achttien koopzondagen per jaar voor alle winkeliers toegestaan, te bepalen door de winkeliersverenigingen. Onder de oude coalitie mochten alleen de winkels in de Zilverstad twaalf zondagen per jaar open.

Sluitingstijd

VGBK, VVD, ChristenUnie en D66 willen voor alle evenementen de sluitingstijd bepalen op uiterlijk 02.00 uur. Maar voor evenementen op zondag geldt dat de burgemeester bevoegd is hierover te besluiten. Die kan met het oog op de zondagsrust een afwijkende eindtijd vaststellen.

Wat betreft de horeca willen de coalitiepartijen de verschillende sluitingstijden gelijktrekken. In Bergambacht en Ouderkerk gaan de kroegen nu om 02.00 uur dicht, in Schoonhoven en Vlist om respectievelijk 05.00 en 04.00 uur. "Voor alle dagen geldt dat tot 01.00 uur nieuwe bezoekers naar binnen kunnen. De sluitingstijd wordt bepaald op 05.00 uur. Daarnaast zetten wij in op een beleid van alcoholmatiging.''

Bert Bening (D66, foto) uit Haastrecht is de enige nieuwkomer in de wethoudersploeg. Die bestaat verder uit Leon de Wit (VGBK) uit Haastrecht, Lavinja Sleeuwenhoek (VGBK) uit Stolwijk, Ria Boere (VVD) uit Ouderkerk en Jan Vente (ChristenUnie) uit Berkenwoude. Bening en De Wit werken beiden 80 procent, de anderen fulltime.

Bening krijgt duurzaamheid en energietransitie, milieu en afval, verkeer en vervoer, cultuur en dienstverlening en ict.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam