Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © ANP

Supporters geven zich massaal op voor dna-onderzoek Feyenoord

Het is een onderzoek met een knipoog, maar er is niettemin veel belangstelling voor. Bijna 15.000 supporters reageerden op de oproep van Feyenoord en sponsor Opel om mee te doen aan het Grote Feyenoord dna-onderzoek. Daarbij wordt gekeken of binnen Het Legioen een gen wordt gedeeld.

Van alle supporters die afgelopen weken de online test hebben ingevuld, gaf 35 procent aan daadwerkelijk mee te willen doen aan het genetisch onderzoek. Uit die groep zijn uiteindelijk, willekeurig, 168 kandidaten geselecteerd voor zeven verschillende dna-profielen. Zij krijgen deze week een dna-kit thuisgestuurd, zodat ze zelf hun wangslijm kunnen afnemen en opsturen.

Het dna-materiaal wordt door wetenschappers van genetisch onderzoeksbureau Omnigen bekeken. Dat gebeurt volledig anoniem. Ook wordt geen onderzoek gedaan naar erfelijkheidsfactoren of medische kenmerken.

,,Er wordt weleens gezegd dat Feyenoord in je bloed zit. Daarop voortbordurend kwamen we op het idee om te kijken of supporters een gen delen", verklaart Jeroen Maas van Opel de actie. ,,We hebben er geen bepaalde verwachting bij, maar het zou wel mooi zijn als uit het onderzoek komt dat er iets gemeenschappelijks is dat supporters bindt."

Feyenoord is de eerste voetbalclub waarbij een dna-onderzoek wordt gedaan. De resultaten van het onderzoek worden half april verwacht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam