Volledig scherm
© ANP

Taakstraf in eigen wijk moet jonge crimineel snel stoppen

Voor straf papier prikken in de eigen wijk. Het kan een vernederende ervaring zijn, maar volgens de gemeente Rotterdam is het de toekomst. Anoniem een taakstraf uitvoeren is er in Rotterdam-Zuid niet meer bij.

Volledig scherm
Joost Eerdmans. © ANP
Quote

Waar mogelijk herstellen de jongeren de schade die ze zelf hebben aangericht

Joost Eerdmans (LR)

De maatregel geldt voor jongeren tussen 12 en 18 jaar die met Justitie in aanmerking zijn gekomen. Tot dusver waren taakstraffen niet gebiedsgebonden. Volgens de gemeente Rotterdam biedt het echter grote voordelen als pubers in de eigen wijk aan de gang gaan als ze de wet hebben overtreden. De maatregel geldt in eerste instantie voor Rotterdam-Zuid.  

Excuus
Jongeren gaan vaak in de eigen wijk over de schreef. Daarom is het volgens de gemeente logisch dat deze jongeren uitgerekend dichtbij huis een  positieve bijdrage leveren. De werkzaamheden kunnen bestaan uit schoonmaken, papier prikken, straatvegen of bij voorbeeld het helpen bij de organisatie van een voetbaltoernooi.

De Halt-straf wordt uitgevoerd onder leiding van een jongerenwerker. De jongere moet ook excuses aanbieden als hij personen heeft benadeeld, naast het vergoeden van eventuele schade. Halt en het Jongerenwerk tekenden gisteren een convenant om de afspraak te bevestigen. Wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) is enthousiast over de samenwerking tussen Halt en het Jongerenwerk. Hij is niet bang voor stigmatisering.  

'Het is uitstekend dat jongeren een deel van hun straf in hun eigen wijk gaan uitvoeren,' zegt Eerdmans. 'Deze aanpak heeft diverse voordelen en dat blijkt ook uit onderzoek: de buurt ziet dat de overlastgevers iets terug doen voor de maatschappij, er wordt geappelleerd aan hun normbesef en waar mogelijk herstellen de jongeren de schade die ze zelf hebben aangericht. Ik verwacht bovendien dat er een preventieve werking vanuit gaat.'

Gesprek
De Halt-straf is voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een delict hebben gepleegd, zoals winkeldiefstal, schoolverzuim of vernieling. De straf heeft tot doel crimineel gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen. Tijdens de Halt-straf confronteert Halt de jongere met zijn gedrag en de gevolgen daarvan.

Een Halt-straf bestaat uit verschillende onderdelen. De straf start met een gesprek met de jongere, de ouders en de Halt-medewerker. Ongeveer 850 Rotterdamse jongeren zijn in 2013 naar Halt verwezen. In eerste instantie gaat de samenwerking in Rotterdam-Zuid van start. Als het een succes is kijken Halt en de gemeente of de werkwijze in heel Rotterdam kan worden ingevoerd.  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam