Volledig scherm
Jos Hoebe van eetcafé Leuk: 'Zegt zo'n omgekatte parkeerwachter dat plaatjes draaien niet mag. Het zou onder live-muziek vallen. © AD/Jan Kok

'Taboe op lp's in Rotterdams café, cd's draaien mag wel'

De Rotterdamse kroegbaas Jos Hoebe begrijpt er niks van. Vorige week moest hij zijn platenspeler uitzetten in zijn café Leuk.  Volgens een handhaver van de gemeente vallen lp's onder live muziek. En live muziek is zonder aanvraag verboden. Hoebe: ,,Wat een bullshit.''

Quote

Wat is dan het verschil? Hij wist het niet.

Jos Hoebe

Hoebe keek onlangs raar op tijdens een rookcontrole. Gerookt wordt er al 5 jaar niet meer in zijn eetcafé aan de Statenweg, maar de handhaver zag in de platenspeler een andere overtreding. Dat apparaat viel volgens hem onder livemuziek.

De handhaver van Stadsbeheer kwam samen met een controleur van de Voedsel en Warenwet poolshoogte nemen bij Leuk. Dat er niet gerookt werd, had hij snel in de gaten. Maar de harde muziek uit de lp-speler stoorde hem.

Verlaatje
Hoebe haalde een paar dagen eerder de oude platenspeler uit de kelder om jaren '80 en '90-plaatjes te draaien. ,,Zegt zo'n omgekatte parkeerwachter dat plaatjes draaien niet mag. Het zou onder livemuziek vallen. Daarvoor moet je een verlaatje aanvragen," moppert Hoebe. Bij een verlaatje krijgen aanvragers toestemming voor latere openingstijden en het luider mogen draaien van muziek.

Hoebe vroeg de handhaver nog of cd's draaien dan wel mag. ,,Dat mocht. Wat is dan het verschil? Hij wist het niet," zegt Hoebe, die er niet aan twijfelt om de lp-speler weg te halen. ,,Dan laat ik het voor de hoogste rechter komen.'' Ik mag toch zelf wel weten hoe ik mijn muziek ten gehore breng?"

Achtergrondmuziek
Gemeentewoordvoerder Sharon Buys: ,,De controleur constateerde dat de muziek harder was dan achtergrondmuziek. Dat betekent dat je geen gewoon gesprek kunt voeren. Bij de eigenaar is aangegeven dat er met zijn vergunning niet meer dan achtergrondmuziek mag zijn, of het nu om livemuziek of een lp-speler gaat, maakt dan niet uit."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam