Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Tachtig superboa's bevoegd om overlastgevers op de bon te slingeren

In de strijd tegen overlast of vernielingen op straat krijgen in Rotterdam tachtig handhavers extra bevoegdheden om veroorzakers van overlast op straat aan te pakken. Er zijn dan 120 bijzondere opsporingsambtenaren, die net als de politie overtreders mogen bekeuren. Een verdrievoudiging.

Tot nu toe konden alleen de circa veertig bikers en jeugdhandhavers van Stadsbeheer, bekeuringen uitschrijven voor in het openbaar alcohol drinken en overlast veroorzaken. Ze worden vooral ingezet op en rond hotspots waar vaak overlast voorkomt. De tachtig nieuwe 'superboa's' gaan straks de straat op om in heel Rotterdam daadkrachtiger te kunnen optreden.

Grotere kans op een bon

Bert Wijbenga, wethouder Handhaving, Buitenruimte, Integratie en Samenleven, zegt in zijn sas te zijn met het besluit van de driehoek (politiechef, hoofdofficier van justitie en de burgemeester) om meer handhavers de mogelijkheden te geven om hard op te treden. ,,Jongeren op hangplekken die zich misdragen zullen het gauw genoeg gaan merken dat voor hen de kans dus groot is dat ze op de bon worden geslingerd als ze worden betrapt'', aldus de wethouder. ,,Bijkomend voordeel is dat de politie er niet meer bijgehaald hoeft te worden om bij een door de boa geconstateerde overtreding een bekeuring uit te schrijven. Dat scheelt de politie ook weer inzetbaarheid en tijd.''

Training

Rotterdam heeft 320 boa's aan het werk. Wijbenga: ,,De tachtig boa's die worden getraind voor hun nieuwe bevoegdheden moeten leren dat hun optreden juridisch gezien in orde is en tactisch verstandig. Naar verwachting hebben ze hun nieuwe bevoegdheden uiterlijk 1 mei.''

De allround boa is weer een nieuwe stap in de ontwikkeling van het gemeentelijke handhavingsapparaat. Sinds een half jaar loopt een proef met bodycams die boa's dragen en volgende week wordt het ter plekke betalen van bekeuringen ingevoerd. Dat gebeurt met een mobiel pinautomaat. Ook nieuw, zij het nog op proef: een briefing van de politie. Boa's worden geïnformeerd over bijvoorbeeld gezochte criminelen en overlastsituaties.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
4272 stemmen