Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP

Tampons en maandverband naar de Voedselbank: ‘We willen dit graag aanbieden’

Een oproep van meerdere vrouwen op sociale media om maandverband in te zamelen leidt tot veel bijval. Period Poverty (menstruatie armoede, red.) wil vrouwen helpen die zelf geen maandverband of tampons kunnen aanschaffen. De Voedselbank Rotterdam wil de producten graag aanbieden. 

Op sociale media wordt opgeroepen om maandverband en tampons in te zamelen en bij bijvoorbeeld de Voedselbank in te leveren. De Rotterdamse Voedselbank wil de producten graag aanbieden, maar zoekt nog naar de beste manier om deze te verspreiden.

Quote

Het versprei­den is lastig

,,Wij willen dit type verzorgingsproduct inderdaad graag aanbieden’’, vertelt Rob Boswinkel, directeur van de Voedselbank in Rotterdam. Nu is dat nog ingewikkeld, legt hij uit. ,,Het verspreiden is lastig. Daarvoor zouden wij alle namen van de personen die daar behoefte aan hebben moeten vastleggen om de producten bij de juiste personen te krijgen. Op dit moment maken wij generieke pakketten voor iedereen.’’

In Rotterdam komen er in 2020 zelfbedieningswinkels, waar mensen zelf hun voedselpakket kunnen samenstellen. Het streven is om halverwege het jaar de eerste te openen en daar ook menstruatieproducten aan te bieden. 

Dure middelen

Voorzitter van de landelijke Voedselbank, Leo Wijnbelt, kent het concrete voorbeeld van Period Poverty niet. ,,Maar het is wel helemaal logisch. Als je geen geld hebt om eten te kopen, is er helemaal geen geld voor deze dure middelen.’’ In principe houdt de Voedselbank, zoals de naam zegt, zich bezig met eten. In de afgelopen jaren zijn die pakketten wel uitgebreid met persoonlijke verzorgingsproducten zoals tandpasta en luiers. 

Voedselbanken, er zijn er 170 in Nederland, mogen zelf bepalen wat ze aanbieden. ,,Er zijn ook locaties waar wordt gezegd: wij hebben onze handen vol aan voedsel.’’ 

Quote

Er zijn ook locaties waar wordt gezegd: wij hebben onze handen vol aan voedsel

Het platform De Bovengrondse heeft onderzoek uitgevoerd naar ‘menstruatie-armoede’ in Nederland. Volgens dat onderzoek heeft 10 procent van de vrouwen soms geen geld voor tampons of maandverband. De Bovengrondse is een inzamelingsactie gestart en wil van het geld menstruatieproducten kopen die via de Voedselbank, het Leger des Heils of het Wereldhuis worden verstrekt.

Wie producten wil inleveren bij de plaatselijke Voedselbank kan eerst contact opnemen over de mogelijkheden.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam