Volledig scherm
Een week nadat Graciëla Gomes Rodrigues werd vermoord, werd voor haar een stille tocht gelopen. Later zou het er in de rechtszaal tumultueus aan toegaan. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Tante en broer van vermoorde Graciëla vervolgd voor mishandeling van de dader

Justitie gaat een tante (40) en een broer (27) van de in 2017 vermoorde Graciëla Gomes Rodrigues (21) uit Rotterdam vervolgen voor de mishandeling van de dader en diens advocaat. Dat gebeurde in de rechtszaal tijdens de voorbereidende zitting van december 2017. De familieleden staan dinsdag terecht voor de rechtbank van Den Haag.

De moordenaar van Graciëla kreeg vuistslagen in zijn gezicht en op zijn hoofd en kreeg, toen hij tegen de grond was geslagen, schoppen tegen zijn lichaam. Zijn advocaat Luciano Newoor werd in zijn gezicht gestompt en klaagde naderhand over een beperkt gezichtsvermogen. De raadsman werd, nadat de rust was weergekeerd, ter plekke door een EHBO’er nagekeken.

Messteken

Graciëla werd vermoord door haar ex-vriend (33) uit Schiedam. Haar stoffelijk overschot werd gevonden in een sloot bij de Krabbeplas in Vlaardingen. De jonge vrouw was met zestien messteken omgebracht. Bij vrienden en familie van Graciëla was bekend dat haar ex ooit gezegd had Graciëla te zullen vermoorden als ze bij hem weg zou gaan.

Advocaat Newoor had voor de bewuste zitting aan de rechtbank aangegeven te vrezen voor ongeregeldheden. Hij vond de zaal niet geschikt omdat zijn cliënt onvoldoende kon worden afgeschermd van de vele belangstellenden op de publieke tribune, maar toch werd de zaak uitgeroepen.

Emoties

De emoties liepen direct al op toen de verdachte de zaal binnen werd gebracht. Familieleden lieten hun tranen de vrije loop. Toen de man aan het eind van de zitting door de parketpolitie de zaal uit werd geleid, ging het fout. Een aantal nabestaanden, onder wie de tante en de broer van Graciëla, sprong over de glazen afscheiding en stormde op hem af. De toen nog verdachte  Schiedammer vloog over het bureau van de rechtbank en belandde erachter op de grond, waarna de mishandelingen verder gingen. In het tumult vluchtte de aanklager de zaal uit. De aanwezige agenten van de parketpolitie riepen de hulp in van collega’s in de naastgelegen rechtszaal.

De parketpolitie had de nodige moeite de boel in het gareel te krijgen, doordat nabestaanden om zich heen begonnen te slaan in de richting van de agenten. Arrestaties werden destijds niet verricht. Door zowel de verdachte als zijn advocaat werd geen aangifte gedaan.

De Schiedammer werd in maart dit jaar schuldig bevonden en veroordeeld tot tien jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam