Volledig scherm
Jaap Stronks is klaar met de afvaloverlast. © Frank de Roo

Te weinig containers? Vuilniszakken op de stoep

Wie door de wijk Coolhaveneiland in Delfshaven loopt, ziet vaak dertig vuilniszakken naast de overvolle containers liggen. Het afval vormt een structureel probleem, vertelt buurtbewoner Jaap Stronks. ,,Er zijn gewoon te weinig containers. Bovendien is er onlangs ruim twee weken niets opgehaald.”

Stronks heeft er begrip voor dat mensen afval naast de overvolle containers dumpen. ,,Natuurlijk is het niet de bedoeling, maar mensen houden etensresten en stinkluiers liever geen halve week in huis.”

Sinds 2015 meldt hij de overlast bij de gemeente. Toch zitten de containers meestal overvol. ,,Er verandert helemaal niets.” Het afval trekt bovendien ongedierte aan. ,,De vuilniszakken worden opengereten door meeuwen. Dat trekt ongedierte aan. Hier heerst rattenoverlast.”

Stronks vermoedt dat relatief arme stadsdelen zoals Delfshaven geen prioriteit van de gemeente zijn. ,,Ik heb een collega die in Blijdorp woont. Daar zijn wél genoeg containers. Dit probleem speelt vooral op Zuid en in Delfshaven, waar veel mensen met lage inkomens wonen.”

Sensoren

De gemeente Rotterdam plaatst momenteel sensoren in de containers, waardoor vuilniswagenchauffeurs kunnen zien welke containers vol zitten. ,,Is de container voor tachtig procent gevuld, dan komt de vuilniswagen snel langs”, laat een gemeentewoordvoerder weten. ,,Zo willen we ervoor zorgen dat mensen minder snel afval buiten de container plaatsen. Momenteel halen we in Delfshaven net zo vaak vuilnis op als in andere stadsdelen, maar afval dat niet in de containers ligt, kunnen de ophaaldiensten niet meenemen.”

Stronks heeft weinig vertrouwen in de gemeente. ,,Dat er hier volle vuilniszakken op de stoep liggen, zie je met het blote oog ook wel. Daar heb je geen sensoren voor nodig. Als er geld is voor technologie, is er ook wel geld voor een extra container in de straat en een extra ritje met de vuilniswagen.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam