Volledig scherm
PREMIUM
Ketels vol vloeibare teer op de Nieuwe Binnenweg, klaar om tussen de klinkers te worden gegoten. © AD/Hans de Bakker

Teerketels stonden te walmen bij de winkels op de Nieuwe Binnenweg

Rotterdam van toenRedacteuren Priscilla van Agteren en Marcel Potters blikken elke week terug op het Rotterdam van vroeger. Deze week: werk aan de winkel, mensen. Of beter misschien: werk bij de winkels. Op de raadplaat van vorige week werpen we een ruimhartige blik op de Nieuwe Binnenweg, waar menig Rotterdamse ondernemer zijn nering heeft. En dan met dit rare, rokende en vermoedelijk riekende spulletje op de stoep - dat roept vragen op.

Quote

De vloeibare teer werd tussen de straatklin­kers gegoten

Harry Siebrecht

Maar gelukkig is er deze rubriek, waar menig mysterie uit het verleden in een oogwenk wordt opgelost. Ook als het gaat om de kiek met daarop twee arbeiders - mét pet - die naast wat kleverige tonnen in de weer zijn te midden van rondslingerende blokjes, emmertjes en één kruiwagen. Welgeteld één passant kijkt om naar dit tafereeltje, of gluurt hij schalks in de lens van de fotograaf?

Lezer Harry Siebrecht uit het prachtige Capelle aan den IJssel sloeg aan op dit plaatje dat - alvast een tipje van de sluier - op een maandje na een halve eeuw oud is. ,,Als ik het goed heb, is de foto gemaakt op de Nieuwe Binnenweg’’, schiet hij direct in de roos. ,,Links het huizenblok met in de plint winkels, dat in de jaren 30 van de vorige eeuw is gebouwd op de rand van het Land van Hoboken.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam