Volledig scherm
PREMIUM
Hans Maas. © AD

Tegeltableau

columnDe Rotterdamse kunstenaar Erik van Loon is meer een ideeënmachine, organisator en actievoerder dan een man die de kwast of de beitel ter hand neemt.

Quote

Het Rijksmuse­um wil het werk heus wel in bruikleen geven

Hij bedacht onder andere Rotterdam Swim, de Scheveningse Zeemeerminnenparade, maakte met 750 vrijwilligers de Nieuwe Hollandse Waterlinie schoon en was ooit even lijsttrekker van de door hemzelf opgerichte politieke partij Mmm, Meer met Minder. Nu is de 44-jarige Rotterdammer op internet een actie gestart om een oer-Rotterdams tegeltableau terug te halen uit het depot van het Rijksmuseum.

Naar zijn mening hoort het tussen 1700 en 1725 in Rotterdam gebakken werk van de Rotterdamse kunstenaar Cornelis Bouwmeester met de titel 's Lands schip Rotterdam en de haringvloot niet te verstoffen in een Amsterdamse kelder, maar moet het als pronkstuk naar het Maritiem Museum in Rotterdam. Om ons warm te maken wil Van Loon graag opdracht krijgen om een kopie van het werk aan te brengen op een kademuur van het Haringvliet.

Vergeten
Als een Amsterdamse kunstenares de afbeelding van het Delftsblauwe tegeltablau niet had gebruikt om een muur van de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder het Rijks te verfraaien, zouden we het hele kunstwerk waarschijnlijk glad zijn vergeten. Maar gelukkig pleegde ze geschiedvervalsing en zette ze op de achtersteven van het majestueuze zeilschip Rotterdam drie Amsterdamse kruisjes. Pas toen werden we wakker in Rotterdam. De kunstenares Irma Boom moest aan de schandpaal worden genageld. Deze krant en RTV Rijnmond maakten een keurig bericht over de ontheiliging van een Rotterdams oorlogsschip, enkele andere media namen het over, maar de storm van verontwaardiging bleef uit.

Helaas zal het waarschijnlijk ook zo gaan met de sympathieke actie van Erik van Loon. Het Rijksmuseum wil het werk heus wel een poosje in bruikleen geven, zo beroerd zijn ze nu ook weer niet in Amsterdam. Maar overdragen of verkopen is weer een heel ander verhaal. Daar moeten we het geld ook helemaal niet voor over hebben. Hou dan maar liever het Wereldmuseum nog 'n tijdje open.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
4884 stemmen