‘Tegen de woningnood is met open grenzen simpelweg niet op te bouwen’
OpinieVeel problemen waar Nederland mee te maken heeft zijn een rechtstreeks gevolg van de ongeremde immigratie van de afgelopen decennia, zegt lijsttrekker Joost Eerdmans van JA21.
Delen per e-mail
Rotterdammers kunnen helaas maar al te goed over meepraten over immigratie. Waar dit voor de gevestigde machtspartijen in Den Haag een abstract fenomeen is, manifesteert de rauwe werkelijkheid zich iedere dag in onze straten. Veel wijken in onze stad zijn onherkenbaar veranderd.
De door progressieve politici zo bewierookte multiculturele samenleving is in de praktijk in veel buurten op Zuid en in West een niet-westerse monocultuur. De laatste autochtonen vertrekken of vereenzamen terwijl migranten en hun nakomelingen generatie op generatie in achterstanden blijven hangen. Ruim twintig jaar na zijn baanbrekende essay is het multiculturele drama van Paul Scheffer helaas nog altijd even actueel.
De laatste autochtonen vertrekken of vereenzamen terwijl migranten en hun nakomelingen generatie op generatie in achterstanden blijven hangen.
Is dit alles de schuld van al die migranten? Nee, natuurlijk niet. Het is een gevolg van politieke keuzes. Immigratie is immers geen natuurfenomeen, maar simpelweg beleid. Het kabinet Rutte-III brak drie immigratierecords op rij. Sinds het begin van de officiële migratiestatistieken in 1865 kwamen nooit zoveel immigranten naar Nederland als in 2017, 2018 en 2019.
Absurde toestroom
Onder tien jaar VVD-bewind werden in totaal zo’n 800.000 niet-westerse migranten Nederland binnengelaten. Een absurde toestroom die het absorptievermogen van ons land in het algemeen en Rotterdam in het bijzonder ver te boven gaat. Terwijl volgens het CBS 13,7 procent van de bevolking een niet-westerse migratieachtergrond heeft, gaat ruim de helft van alle bijstandsuitkeringen naar deze groep. Wie zich realiseert dat het aandeel niet-westerse inwoners in Rotterdam met ongeveer 40 procent bijna drie keer zo hoog ligt, heeft weinig fantasie nodig om zich een voorstelling te maken van de mate waarin de immigratie op de bijstand drukt.
Gek dat starters steeds meer moeite hebben om een geschikte woning te vinden, of niet?
Ook tegen de woningnood is met dergelijke open grenzen simpelweg niet op te bouwen. Partijen, van CDA tot GroenLinks en van ChristenUnie tot PvdA, beloven in hun verkiezingsprogramma’s 100.000 woningen per jaar te bouwen. Dat klinkt stoer, maar is water naar de zee dragen wanneer de netto toename van het aantal migranten (ruim 108.000 in het pré-coronajaar 2019) boven dat aantal ligt. Gek dat starters steeds meer moeite hebben om een geschikte woning te vinden, of niet?
Radicalisering
Zolang de instroom niet resoluut wordt ingeperkt zal integratie een illusie blijven. Waar parallelle migrantensamenlevingen in steden als Rotterdam zich eerst nog ‘slechts’ van Nederland afkeerden, kunnen ze nu in toenemende mate een gevaar voor de nationale veiligheid vormen. Zo werd deze week bekend dat de NCTV zich grote zorgen maakt over de radicalisering van Nederlandse Turken als gevolg van inmenging door ‘hun’ leider Erdogan.
Wie het beste voorheeft met autochtone én allochtone Nederlanders kan maar tot één conclusie komen: dit kan zo niet langer. Het enige dat nodig is om de instroom te stoppen, zijn partijen die immigratiebeperking ook ná de verkiezingen belangrijk vinden.
Joost Eerdmans is lijsttrekker van JA21 bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
OPINIE
‘Tegen woningnood is met hypocriet racisme niet op te bouwen’
Joost Eerdmans gaf in zijn opinie vorige week de verkeerde de schuld van de woningnood in Rotterdam, zegt SP’er Arno van der Veen. Volgens Van der Veen is het niet de consequentie van immigratie, maar juist van Leefbaar-beleid. -
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
Samenvatting
Boadu met hattrick opnieuw de uitblinker bij zege AZ op Feyenoord
AZ heeft de thuiswedstrijd tegen Feyenoord met 4-2 gewonnen. Feyenoord kwam twee keer op voorsprong in Alkmaar, maar door een hattrick van Myron Boadu en een rake strafschop van de jarige Teun Koopmeiners won AZ net als vorige maand (2-3 in De Kuip) van Feyenoord. AZ staat nu twee punten achter op PSV, terwijl Feyenoord vijfde blijft. -
video
Eerdmans en Nanninga doen met nieuwe partij JA21 mee aan verkiezingen
Joost Eerdmans en Annabel Nanninga doen met nieuwe partij JA21 mee aan Tweede Kamerverkiezingen. Dat hebben de twee zojuist bekendgemaakt.
-
Peiling: JA21 haalt drie zetels binnen, PvdA levert opnieuw in
Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de nieuwe partij JA21 van oud-Forum voor Democratiekopstukken Joost Eerdmans en Annabel Nanninga drie zetels halen in de Tweede Kamer. Dat komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond. Vorige week kwam JA21 in de peiling van De Hond op twee zetels uit. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom. -
PREMIUMColumn
Praat eens normaal over seks
Natuurlijk is het moeilijk om je pubers iets te vertellen over seksualiteit. Het gemiddelde joch of wicht gaat met zijn vingers in de oren zitten of loopt met een rooie kop de kamer uit, snauwend dat hij of zij dat allemaal allang weet.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam