Volledig scherm
Winmolens van Eneco. © REUTERS

Tegenslag voor verkoop Eneco

De verkoop van energiebedrijf Eneco, waarvan de verwachting was dat het wel drie miljard euro zou opleveren, heeft gisteravond ernstige tegenslag opgelopen. In Schiedam, Delft en Sliedrecht stemden de gemeenteraden tegen de plannen. Hiermee komt de verkoopprijs van Eneco onder druk te staan.

Een tegenvaller voor de Rotterdamse D66-wethouder Adriaan Visser, die het verkoopproces leidt. Weliswaar hebben gemeenten met een gezamenlijk belang van 58 procent inmiddels ingestemd, Visser hoopte op een meerderheid van tenminste 75 procent, liet hij eerder weten. Kan een koper meer dan driekwart van de aandelen krijgen, dan is hij ook in staat om zelf de statuten te wijzigen. En dat is gunstig voor de prijs.

Sinds gisteravond lijkt de prijs echter in gevaar. Want in drie gemeenteraden werd de verkoop besproken, en drie keer ging de raad in tegen de wens van het college van b en w. Zowel Schiedam, Delft en Sliedrecht stemde tegen. Hiermee heeft het kamp van de tegenstanders, de gemeenten die Eneco willen behouden, nu 24,9 procent van de aandelen in handen. En in nog dertien gemeenteraden, met Dordrecht als grootste, moet het besluit nog vallen. 

In Schiedam stak collegepartij PvdA er een stokje voor. Daarmee volgde ze de lijn van de partijgenoten in Rotterdam, die fel oppositie voeren tegen verkoop van het energiebedrijf. ,,Na de geheime rapporten te hebben gelezen, kunnen wij niet instemmen’’, stelde de Schiedamse PvdA-fractievoorzitter Petra Zwang.

Consternatie

Quote

Wij zijn in principe tegen privatise­ring, er zijn te veel negatieve voorbeel­den van

Petra Zwang (PdvA), Schiedam

In Rotterdam ontstond twee weken geleden consternatie toen de PvdA vlak voor de beslissende vergadering met deze twee rapporten op de proppen kwam. Desondanks stemde een meerderheid van de raad toch in met verkoop. Rotterdam is met een belang van 31,7 procent grootaandeelhouder. In Schiedam dus niet. ,,Wij zijn in principe tegen privatisering, er zijn te veel negatieve voorbeelden van. Eneco zorgt voor duurzaamheid, innovatie en werkgelegenheid, dat zijn belangrijke punten waarom we niet zouden willen verkopen’’, stelde Zwang gisteren.

Ook Delft, in het bezit van 2,44 procent van de aandelen, wil zijn belang in Eneco niet verkopen. Een ruime raadsmeerderheid keerde zich gisteren in de raadsvergadering tegen het principebesluit om de aandelen in het energiebedrijf af te bouwen. Ook de collegepartijen D66, GroenLinks en PvdA keerden zich tegen het plan van het stadsbestuur om de aandelen te verkopen.

Het behouden van de aandelen dient volgens de meeste partijen het best de duurzaamheidsstrategie van de gemeente Delft. ,,Bij de verkoop van Nuon en Essent werd duurzaamheid ingeruild voor winstmaximalisatie’’ liet PvdA-raadslid Willy Tiekstra weten. ,,Bovendien beheert Eneco ons warmtenet. Als we willen uitbreiden, kan een nieuwe eigenaar van Eneco daartoe niet worden gedwongen.’’

Delft ontvangt jaarlijks 1,5 miljoen dividend van Eneco. Verkoop zou volgens schattingen tussen de 60 en 80 miljoen kunnen opleveren.

Ook in Sliedrecht moest het gemeentebestuur bakzeil halen, mede dankzij de PvdA-fractie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam