Volledig scherm
Pablo Picasso tussen zijn schilderijen in zijn huis in het Zuid-Franse Mougins. © AFP

Tekeningetjes Picasso op Rotterdamse veiling

Het lijken een paar krabbels, maar het zijn wèl tekeningen van Pablo Picasso. Op donderdag 18 mei veilt Vendu Notarishuis in Rotterdam enkele tekeningetjes die de kunstenaar maakte op de rand van een krant.

Hij maakte ze volgens een woordvoerster voor de Nederlandse Fred Schoonenberg, toen die als journalist verslag deed van de burgeroorlog in Spanje. Eén van de tekeningen dateert van de dag na het bombardement van Guernica in 1937, waarop Picasso woedend reageerde. Het drama leidde ook tot één van zijn beroemdste werken, dat in Madrid nog dagelijks drommen bezoekers trekt.

Twee tekeningen zijn gemaakt op afleveringen van de krant 'Treball diari dels treballadors de la ciutat i del camp' en twee op de krant 'Treball Organ central del Partit Socialista Unificat de Catalunya'. Eén van de vier veilinglots is overigens niet veel meer dan een ingekleurd portretje van Stalin.

Ze zijn ingebracht door een particulier. Het Venduehuis verwacht voor de Guernica-tekening een bedrag tussen de twee- en vierduizend euro en voor de andere minstens duizend..

Volledig scherm
Het Vendu Notarishuis in Rotterdam. © Google Streetview