Tentamens onderbroken na grote brand aan dak Hogeschool Rotterdam

video / updateVanwege een brand aan het dak heeft de vestiging van de Hogeschool Rotterdam aan de RDM-kade op Heijplaat in Rotterdam vanmiddag tentamens moeten onderbreken. Studenten die de opleiding Automotive volgen, waren daarmee bezig.

Het pand, Innovation Dock, moest worden ontruimd. Niemand raakte gewond. De studenten, van wie velen op een terras nabij de school afwachtten, moeten hun tentamen later inhalen.

De brand ontstond op het dak van Innovation Dock, onderdeel van de campus van RDM Rotterdam en eigendom van het Havenbedrijf Rotterdam. In dit deel van het gebouw geven Hogeschool Rotterdam en Techniek College Rotterdam (Albeda College/Zadkine) onderwijs. De brand ontstond als gevolg van dakdekwerkzaamheden. Met behulp van bedrijfshulpverleners kon het pand snel worden ontruimd.

Een uitgebreide controle wees vanavond uit dat de schade dusdanig meevalt dat het pand gewoon weer open kan. De lessen en andere activiteiten die morgen in het pand zouden worden gehouden, waren uit voorzorg al verplaatst naar andere locaties. Het dak liep wel flinke schade op.

Blusvaartuig

Bij de bestrijding van de brand rukte de brandweer uit met groot materieel. Samen met een blusvaartuig van het Havenbedrijf Rotterdam werd het vuur bestreden. Kort voor 15.00 uur, ruim een uur na de eerste melding, kon het sein brand meester worden gegeven. Met een kettingzaag en een breker braken brandweermensen nog het dak open om zeker te weten dat het vuur helemaal uit was. Dat bleek het geval.

Bij Automotive Rotterdam volgen een studenten een opleiding om zich te ontwikkelen in de autobranche. ,,Ook houden ze zich onder meer bezig met de toekomst en de uitstoot van fossiele brandstoffen, elektronica en hybride aandrijving’’, licht woordvoerder Jeroen Kok van de hogeschool toe. ,,Onderzocht moet worden hoe groot de schade binnen is en welke apparatuur er allemaal staat.’’

Quote

Onderzocht moet worden hoe groot de schade binnen is

Kluisje

Studenten hadden snel na het afgaan van het alarmsysteem in de gaten dat het ernst was. ,,Ik stond bij mijn kluisje in de kelder toen het alarm afging”, zegt student Tommy Rasch die in Zandvoort woont. ,,We konden de rook ook ruiken. Ik kon alleen nog mijn OV-kaart meenemen.’’

Na het vertrek van de brandweer konden de studenten aan het einde van de middag in groepen het gebouw binnen om hun spullen te pakken. De elektriciteit was toen nog uitgeschakeld, zodat de kluisjes handmatig geopend moesten worden.

Volledig scherm
De rookwolken waren goed zichtbaar. © AD

Mensen in de directe omgeving die last hadden van de rook, werd aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden. ‘Blijf uit de rook en schakel ventilatiesystemen uit’, zo werd duidelijk gemaakt. Nadat de brand onder controle was, was ook de rookoverlast ten einde, zo liet de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond weten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

Volledig scherm
De brand is in de omgeving goed te zien. © MediaTV
Volledig scherm
De RDM Campus op de voormalige RDM-werf in Heijplaat, archieffoto. © ANP XTRA

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8656 stemmen