De triagetent bij ziekenhuis Bernhoven in Uden.
Volledig scherm
De triagetent bij ziekenhuis Bernhoven in Uden. © Van Assendelft Fotografie / Jeroen Appels

Tenten en portocabins bij ziekenhuizen vanwege drukte op spoedhulp door coronacrisis

Ziekenhuizen in de Rotterdamse regio merken dat het steeds drukker wordt met coronapatiënten. Franciscus Gasthuis & Vlietland zet in Schiedam en Rotterdam triagetenten neer voor de eerste selectie en opvang van verdachte patiënten. Ikazia krijgt een extra spoedeisende hulp en portocabins op de parkeerplaats voor de triage.

Ook in Brabant, waar het coronavirus het hardst toeslaat, zijn er ziekenhuizen met triagetenten. Waar het in Brabant al vele dagen erg druk is, en ambulance soms lang moeten wachten voor zij een patiënt kunnen achterlaten, was er in de Rotterdamse regio begin deze week nog sprake van stilte voor de storm.

Maar op de spoedeisende hulpen is het nu te merken dat het steeds drukker wordt. Dus zetten de ziekenhuizen alles op alles om de toestroom aan te kunnen, en de stroom patiënten met mogelijk corona en zeker zonder goed gescheiden te houden. Het Maasstad doet dat vooralsnog door aan de deur de patiëntenstromen goed te scheiden, Franciscus kiest voor tenten en Ikazia voor het een tijdelijke extra spoedeisdenhulp.

In het Ikazia lag er vanmiddag één coronapatiënt op de IC en vijf patiënten op de verpleegafdeling. Nog eens zes lagen in isolatie te wachten op hun uitslag. Ikazia gaat de spoedeisende hulp in tweeën splitsen. Een spoedhulp voor mogelijke coronapatiënten en een voor andere patiënten niet verdacht van het coronavirus. Ook komen er portocabins op de parkeerplaats voor de triage van patiënten om na te gaan of er sprake is van een verdenking op besmetting met het virus. 

Drukte

Binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn er vanmiddag 5 bewezen coronapatiënten op de IC en 12 bewezen in isolatie. Daarnaast zijn er 4 verdenkingen op de IC en 13 verdenkingen in isolatie. Het gaat hier dus al mogelijk om 34 patiënten, de meeste van de regio.

Doordat het drukker is op de SEH en de IC, en meer patiënten in isolatie moeten liggen, wordt de capaciteit verder opgeschaald. Daarvoor zijn dus die triagetenten voor, nabij de SEH van Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland. Deze tenten worden ingezet voor de eerste selectie en opvang van verdachte patiënten.

Het ziekenhuis kan in een later stadium meer vertellen over de exacte locatie en werkwijze. Op beide locaties heeft Franciscus de capaciteit van de isolatieafdelingen al groter gemaakt, kijkend naar de verwachte situatie van de komende dagen.

Schaarste

,,Als Franciscus bekijken we dagelijks de stand van zaken en handelen dan direct. Het beleid wordt bepaald aan de hand van de schaarste die er op dat moment is. Bij alles wat besloten wordt, staat de veiligheid de medewerkers en van onze patiënten voorop’’, vertelt het ziekenhuis.

Franciscus doet ook een oproep: ,,Wij vragen iedereen mee te werken om de situatie binnen het ziekenhuis veilig te houden door zich te houden aan de opgestelde regels die bij de hoofdingang van het ziekenhuis worden gecommuniceerd. Geef de zorgmedewerkers en de artsen de ruimte om hun zo belangrijke werk goed te kunnen doen.’’

Zowel in Rotterdam als in Schiedam komt een tent voor de selectie en eerste opvang van mogelijke coronapatiënten.
Volledig scherm
Zowel in Rotterdam als in Schiedam komt een tent voor de selectie en eerste opvang van mogelijke coronapatiënten. © Google streetview

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam