Volledig scherm
© anp

Terreurafdelingen barsten uit hun voegen met jihadisten

Het is dringen geblazen op de terreurafdelingen van de gevangenissen in Vught en Rotterdam. Door plaatsgebrek heeft justitie het aantal cellen voor verdachten van terrorisme flink moeten uitbreiden.

Op het nippertje tegengehouden jihadisten die volgens justitie wilden vechten in het kalifaat, maar ook oud-Syriëgangers, die ervan worden verdacht misdaden te hebben gepleegd. Zij komen terecht op de twee terreurafdelingen van gevangenissen in ons land. Soms gaat daaraan jarenlang onderzoek vooraf, zoals in het geval van een Delftenaar, die in 2013 al naar Syrië afreisde, maar pas in januari van dit jaar werd vastgezet. Toch zit maar een fractie van het aantal verdachten van terreur achter de tralies. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie liet onlangs weten dat in Nederland 110 onderzoeken lopen. Er zijn 40 terugkeerders. Nog zeker 150 Nederlanders zijn in Syrië of Irak.

Stilzwijgen
Het ministerie van Justitie hult zich in stilzwijgen over de omvang van de uitbreiding. ,,Daarover zeggen we niets,'' zegt een woordvoerder, die alleen wil bevestigen dat er inderdaad cellen zijn bijgekomen. Duidelijk is wel dat er in Vught zes cellen waren voor verdachten van terrorisme. In deze gevangenis werd de terreurafdeling (TA) heropend, na sinds 2011 jaren niet te zijn gebruikt. Er zouden 2 tot 3 cellen bij zijn gekomen. In de Schie in Rotterdam was plaats voor zeven verdachten.

Op de terreurafdelingen worden verdachten geïsoleerd, omdat ze zo hun radicale gedachtegoed niet zouden kunnen verspreiden. Het regime is er extra streng.

Niet blij
In Vught verblijven veel cliënten van advocaat André Seebregts. Zij zijn wegens de uitbreiding naar een ander gebouw verhuisd. Daar zijn de gedetineerde terreurverdachten niet blij mee. ,,Het regime in Vught was een tijdje soepeler, maar is nu weer even streng als voorheen,'' zegt hij. Dat regime op de TA's komt vrijwel elke rechtszaak weer ter sprake. Veel te streng, zeggen de verdachten, die het grootste deel van de dag op hun cel zitten. Iedere keer dat ze bezoek ontvangen of naar de rechtbank gaan, worden ze naakt 'gevisiteerd', daarbij wordt onder meer in de bilspleet gekeken.

Ook is er een discussie of opsluiten op de TA, samen met mede-terreurverdachten, juist niet tot verdere radicalisering leidt. Onderzoeker Daan Weggemans van het ICCT (International Centre for Counterterrorims) in Den Haag sprak met voormalige TA-gedetineerden.

In zijn onderzoek citeert hij een ex-gevangene die zegt: ,,Mensen gaan samen een nieuwe ideologie bedenken. Zet die gasten bij elkaar en het gaat 24 uur per dag over het geloof." Een ander stelde: ,,Als je vrij bent, kun je alleen met mensen die er ook hebben gezeten praten over wat je daar hebt meegemaakt. Dus zoek je die mensen weer op en rol je van het ene in het andere terrorisme-onderzoek."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam