Beeld van de anti-terreuractie in Rotterdam
Volledig scherm
Beeld van de anti-terreuractie in Rotterdam

Terreurverdachte opgepakt bij inval in Rotterdam

UpdateDe politie heeft zondagmiddag in Rotterdam West een man aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat gebeurde op verzoek van de Franse justitie. De verdachte is een 32-jarige Fransman. Ook werden drie anderen aangehouden, waaronder twee mannen van Algerijnse achtergrond van 43 en 47 jaar. Bij huiszoekingen in de nacht van zondag op maandag werden onder meer telefoons, sim-kaarten, gegevensdragers, munitie, geld en drugs gevonden.

De Fransman zal zo snel mogelijk worden uitgeleverd aan Frankrijk. Volgens het Franse persbureau AFP gaat het om Anis B., die eerder samen met Reda Kriket naar Syrië was afgereisd. Kriket wordt gezien als één van de grote mannen achter de aanslagen in Parijs. Het Openbaar Ministerie kan vooralsnog niet bevestigen dat het om Anis B. gaat. Wel liet het OM weten dat er geen aanwijzingen zijn dat de terreurverdachten een aanslag in Nederland hadden gepland.

Ver gevorderd
Kriket is een 34-jarige man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel erg ver was met het voorbereiden van een aanslag.

In de woning werd, behalve wapens en explosieven, ook een telefoonnummer in Rotterdam gevonden. De Nederlandse politie heeft dat getraceerd. In het kader van het onderzoek naar het beramen van een nieuwe aanslag in Frankrijk, zijn de afgelopen dagen ook in België twee arrestaties verricht.

Terrorisme
De twee anderen werden opgepakt in verband met een terrorisme-onderzoek en worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij terrorisme. De connectie tussen Fransman B. en de Algerijnen is niet helemaal duidelijk. Hij verbleef bij één van de Algerijnen.

Bij de huiszoekingen in Rotterdam zijn in de nacht van zondag op maandag onder meer telefoons, sim-kaarten, gegevensdragers, munitie, geld en drugs in beslag genomen. De doorzoekingen werden om 01.30 uur beëindigd. 

Verder meldt het OM dat de door Frankrijk gezochte verdachte Anis B. de procedure in gaat om uitgeleverd te worden. De drie andere verdachten worden door de Nederlandse recherche verhoord.

Inval
De politie is eerst twee woningen binnengevallen. Rond 21.00 uur kwamen daar nog twee andere woningen bij. Ruim een kwartier later werden bewoners van twee flatgebouwen afgevoerd naar een opvanglocatie en viel het arrestatieteam een nieuwe woning binnen.

Er werd gebruik gemaakt van een bomhond die naar binnen werd gestuurd. Daarbij stonden sluipschutters klaar tegenover het pand. Een klein uur later kwam de Explosieven Opruimingsdienst ter plaatste.

De politie heeft op de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Met het oog op de veiligheid van de bewoners zijn volgens het OM de omringende woningen geëvacueerd. Een speciaal op vuurwapens getrainde politiehond speurde de straat af. Rond 23.15 uur konden alle bewoners terug naar huis.

Bewoners van de flat aan de Mathenesserweg en Rösener Manszstraat worden uit hun huizen gehaald en gaan per bus naar een opvanglocatie.
Volledig scherm
Bewoners van de flat aan de Mathenesserweg en Rösener Manszstraat worden uit hun huizen gehaald en gaan per bus naar een opvanglocatie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam