Terugkijken: Rotterdam viert de vrijheid met een spectaculaire droneshow

videoDriehonderd lichtgevende drones gaven vanavond tijdens Bevrijdingsdag een indrukwekkende show boven de Rotterdamse Nieuwe Maas. De lichtjes beeldden een zwerm vogels uit, als teken van vrijheid, om in een groot kloppend hart samen te komen. ,,Een hart onder de riem in deze moeilijke tijd.”

Het moest tot 22.00 uur, het moment dat de drones de lucht in gingen, strikt geheim blijven. Uit angst voor massa’s mensen die het kunstwerk wilden aanschouwen, mocht niets van tevoren worden aangekondigd. Dat was best lastig voor Jeroen Everaert, directeur van het Rotterdamse bedrijf Mothership, dat er samen met kunstenaarsduo Drift voor zorgde dat dit unieke werk in Rotterdam te zien was.

Het kunstwerk – met de naam Franchise Freedom – laat zien hoe vrijheid eruit ziet. ,,De drones beelden een zwerm vogels uit. Vogels vliegen in groepen. Samen, maar toch los van elkaar. Hoe vrij is vrij, kun je je afvragen”, licht Everaert toe. ,,Met dit kunstwerk willen we hoop bieden. Daarom werd er speciaal voor de coronacrisis een groot hart aan toegevoegd. Een hart onder de riem in deze moeilijke tijd. Houd elkaar vast, sleep elkaar hier doorheen. En we willen ook alle hulpverleners en anderen die zich inzetten bedanken.”

De tekst gaat verder onder de foto. 

Een gigantisch hart vormde zich boven de Maas.
Volledig scherm
Een gigantisch hart vormde zich boven de Maas. © Ossip van Duivenbode

Joep Beving

Jeroen Everaert.
Volledig scherm
Jeroen Everaert. © Frank de Roo

Hoewel het niet de bedoeling was dat iedereen het werk kwam bekijken, zijn de beelden opgenomen als aanmoediging om met elkaar door deze crisis heen te komen. De droneshow – zonder het grote, rode hart – werd eerder vertoond tijdens het bekende festival Burning Man in Amerika. 

De Nieuwe Maas, met op de achtergrond de Rotterdamse iconen, is hoe dan ook een mooie plek voor een luchtshow maar er is ook bewust gekozen om het boven het Erasmus MC te doen. Daar waar al weken keihard wordt gewerkt in de strijd tegen het virus. Pianist Joep Beving begeleidde de show muzikaal tijdens de livestream. 

,,De mensheid heeft op dit moment te maken met de grootste mondiale crisis van onze generatie. Niet eerder werd onze individuele en collectieve vrijheid zo erg op de proef gesteld als nu”, stellen de makers van het kunstwerk. ,,Dat we als mens volledig afhankelijk zijn van elkaar wordt juist nu extra duidelijk. De toekomst heeft alleen waarde als we deze samen en duurzaam vanuit het grotere belang opbouwen. Daarom is dit kunstwerk, in de huidige crisis en tijdens Bevrijdingsdag, relevanter dan ooit.”

Quote

Dat we als mens volledig afhanke­lijk zijn van elkaar wordt juist nu extra duidelijk

Jeroen Everaert

Openingsshow

Quote

Herdenk, hoop en hou vol

Jeroen Everaert

Mothership zou in eerste instantie de openingsshow van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam verzorgen. Daarna werden plannen gemaakt om op 14 mei de brandgrens te verlichten. ,,Dat ging allemaal niet door. Je wil mensen ook niet oproepen om de straat op te gaan. Daarom zijn we blij dat we op deze manier toch iets hebben kunnen bijdragen. Heel veel partijen en de gemeente Rotterdam hebben hier samen aan meegewerkt. Dat geeft weer aan dat we dit met elkaar doen. Daar ben ik trots op. Dit laat de veerkracht van de stad zien.”

Wie vanavond toevallig uit het raam keek en de drones zag oplichten, heeft geluk. Voor ieder ander zijn er de beelden om terug te kijken. De partijen die eraan hebben meegewerkt, hopen dat de video zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Juist nu samenkomen niet kan. ,,We proberen altijd mensen te raken met kunst”, aldus Everaert. ,,We willen geen kunstwerken die mensen niet goed begrijpen. We willen heel dichtbij de emotie komen. Herdenk, hoop en hou vol.”

Volledig scherm
© Frank de Roo
Volledig scherm
© Frank de Roo
Volledig scherm
© Frank de Roo

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam