Thea maakt zich door het azc vooral zorgen om haar ‘wijkie’

videoEen kleine groep mensen heeft dinsdagavond een protestwandeling gemaakt tegen overlast van het AZC in de Beverwaard in Rotterdam. 

Tien minuten voor het afgesproken tijdstip komen drie mannen aangelopen bij het benzinestation voor het asielzoekerscentrum in de Beverwaard. Ze zijn met de bus. ,,Nee, ik kom niet uit de buurt”, zegt één van de drie. ,,Ik kom uit Alexanderpolder. Maar ik  ben wel tegen het asielzoekerscentrum.”

Ze zijn hier omdat buurtbewoners Thea Pits en Martin Dijkhuizen van de actiegroep ‘Beverwaard zegt Nee’ hebben opgeroepen om een mars te lopen naar theater Islemunda, aan de andere kant van de snelweg. Daar vergadert vanavond de gebiedscommissie. Het extreemrechtse Voorpost heeft zich aangesloten bij het protest, net als MoedigNL, de partij van Dijkhuizen.

‘Wijkie’

,,We zijn een nieuwe partij”, vertelt zijn partijgenoot Marcel Vink. ,,We doen voor het eerst mee met de verkiezingen. Voor het Waterschap Hollandse Delta in maart 2019. Dat heeft misschien niet zoveel met het Asielzoekerscentrum te maken, maar het Waterschap heeft het wel gepresteerd om op de eigen website reclame te maken met een dame met een hoofddoek. Ook daar zie je de islam oprukken.”

Thea Pits maakt zich vooral zorgen om haar ‘wijkie’, vertelt ze. ,,De eerste anderhalf jaar na de opening van het AZC woonden er gezinnen met kinderen. Daar had ik echt geen problemen mee. Maar afgelopen zomer zijn er allerlei mannen geplaatst. En toen begon de overlast. In de tram werden mensen lastig gevallen, die mannen liepen met een groepje door de wijk. Je merkt dat er onrust is.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Het AZC Beverwaard. © ROBIN UTRECHT

Onlangs greep burgemeester Ahmed Aboutaleb in bij het Rotterdamse asielzoekerscentrum. Na twee relatief rustige jaren steeg sinds april het aantal incidenten rap, naar 69 meldingen in de maand augustus alleen al. Vooral jonge, alleenreizende mannen uit Marokko, Albanië en Tunesië zorgen voor overlast; ze stelen, mishandelen anderen en maken ruzie. 

In oktober verkrachtte een 32-jarige Algerijn in het azc een vrouw. Een paar dagen later besloot Aboutaleb dat gevluchte mannen uit onder meer Marokko, Albanië en Tunesië niet meer welkom zijn voor tijdelijk onderdak in Rotterdam. Ze maken sowieso al nauwelijks kans op een verblijfsvergunning, omdat hun thuisland wordt gezien als veilig.

Paard

Politieagenten houden de kleine stoet in de gaten als die vanuit de Beverwaard over de snelweg richting theater Islemunda trekt.  De wandeling - een demonstratie wil Pits het per se niet noemen- verloopt rustig. Niemand roept leuzen, niemand houdt borden in de lucht. De twee agenten te paard die de stoet bij het theater opwachten, hoeven niet in actie te komen.

Binnen herinneren Pits en Dijkhuizen de gebiedscommissie aan de beloften van de burgemeester bij de opening van het asielzoekerscentrum. ,,In 2015 heeft burgemeester Aboutaleb gezegd dat we rustig moesten gaan slapen”, zegt Dijkhuizen. Dat is in 1940 ook gezegd, vlak voor het bombardement op Rotterdam.  Nu is er iemand verkracht. Godzijdank was dat iemand binnen het AZC. Het had ook iemands dochter kunnen zijn. Wij willen dat het AZC dicht gaat.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!  

Volledig scherm
De protestmars tegen het azc in de Beverwaard. © Jan de Groen

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (44%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (36%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
4089 stemmen