Volledig scherm
PREMIUM
Fidan Ekiz. © Joost Hoving

Theedrinken 'met mannen’ en Spior kun je blijven doen, maar daar win je de oorlog niet mee

ColumnRotterdam wil dit jaar in gesprek met meer mannen over de taboes rond vrouwenbesnijdenis. Dat is nodig, vindt de gemeente, omdat mannen uit gemeenschappen waar het plaatsvindt, te weinig weten over de schadelijke impact.

Quote

Volgens officiële cijfers wordt jaarlijks een vijftigtal meisjes genitaal verminkt, maar de werkelijke aantallen liggen waarschijn­lijk vele malen hoger

Inzetten op voorlichting en preventie is een goede zaak. Tegelijkertijd haalt het bij mij de onrust niet weg. Waarschijnlijk omdat ik geen idee heb over hoe die gesprekken verlopen (die vinden blijkbaar al langer plaats), of die effect hebben en welke partijen hierbij zijn betrokken. Moet de urgentie hier niet veel zwaarder worden aangezet?

Genitale verminking in Nederland is een groeiend probleem. Volgens officiële cijfers wordt jaarlijks een vijftigtal meisjes genitaal verminkt, maar de werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk vele malen hoger. Alhoewel het strafbaar is, is er nog nooit iemand veroordeeld. Er staat een maximumstraf op van twaalf jaar. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het onder de radar gebeurt. Omdat het in familiekringen gebeurt, laat het zich niet snel ontdekken. Kinderen voelen schaamte, worstelen met de loyaliteit naar hun ouders toe en weten niet welke wegen ze kunnen bewandelen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam