Als Syb (11) thuis is, zijn zijn ouders de hele dag met hem in de weer. Zijn buien kunnen met de minuut verschillen en hij heeft veel behoefte aan regelmaat.
Volledig scherm
PREMIUM
Als Syb (11) thuis is, zijn zijn ouders de hele dag met hem in de weer. Zijn buien kunnen met de minuut verschillen en hij heeft veel behoefte aan regelmaat. © Sanne Donders

Thuiszitten door corona: dat is vooral voor gezinnen met kinderen met een beperking zwaar

De structuur en regelmaat waar kinderen met autisme of een andere beperking zo bij gebaat zijn, zijn door de coronacrisis plotsklaps weggevallen. Het thuiszitten trekt een zware wissel op gezinnen en maakt dat scholen voor speciaal onderwijs extra creatief moeten zijn.

Iedere ochtend om kwart over zeven haalt het busje de 11-jarige Syb op om naar school te gaan. Vanuit Zuidland wordt hij naar dr. A. van Voorthuysenschool voor speciaal onderwijs in Rotterdam gebracht. Verstandelijk heeft hij het vermogen van een kind van nog geen drie jaar. Dat zorgt op een dag voor veel mooie momenten en plezier, maar ook regelmatig voor woedeuitbarstingen, vaak uit onmacht. Zijn humeur kan zomaar omslaan en zijn leven moet er zo overzichtelijk mogelijk uitzien. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam