De nieuwe kaartlezers van RET werkten de afgelopen weken niet feilloos
Volledig scherm
De nieuwe kaartlezers van RET werkten de afgelopen weken niet feilloos © AD

Tienduizenden reizigers gedupeerd: nieuwe RET-scans schrijven te veel geld af

updateTienduizenden reizigers van de RET hebben de afgelopen weken te veel geld betaald voor hun reis per bus of tram. De nieuwe in- en uitcheckapparatuur bleek niet goed te zijn afgesteld. Reizigers krijgen het te veel betaalde reisgeld terug.

Sinds medio december wordt een verkeerd bedrag afgeschreven bij sommige RET-reizigers die met hun ov-chipkaart op saldo reizen. Het gaat om passagiers van de trams en bussen van de RET waarin onlangs nieuwe kaartlezers zijn geplaatst. Op de metrostations geeft de apparatuur geen problemen.

Het manco werd ontdekt na meldingen van meerdere RET-klanten. Nader onderzoek wees uit dat reisbedragen inderdaad afweken van de normale ritprijs. ,,De fout bleek te zitten in de manier waarop de ritprijs wordt berekend’’, zegt een woordvoerder. Hoe dat heeft kunnen gebeuren kan de RET nu nog niet zeggen, dat wordt nader onderzocht.

Quote

We vinden het vervelend voor onze reizigers dat zij hiervan hinder ondervin­den

Woordvoerder RET

Oplossing

Het vervoersbedrijf heeft er met man en macht aan gewerkt om het probleem op te lossen. Gisteren aan het einde van de dag waren de problemen verholpen en werden geen verkeerde bedragen meer afgeschreven.

Hoeveel geld er te veel in rekening is gebracht, is volgens de RET niet precies te zeggen. ,,Het gaat om tienduizenden reizigers bij wie voor een rit enkele centen tot 3 euro te veel is afgeschreven.’’

De RET biedt gedupeerde reizigers excuses aan. ,,We vinden het vervelend dat zij hiervan hinder ondervinden. Vanzelfsprekend krijgen reizigers die te veel voor hun reis hebben betaald, dat geld terug.” Het vervoersbedrijf streeft ernaar om het bedrag voor 20 januari klaar te zetten, zodat reizigers het bij een kaartautomaat kunnen ophalen. ,,We zouden het geld het liefste terug storten, maar dat is niet mogelijk.”

De nieuwe kaartlezers worden nu nog uitgeprobeerd in een beperkt aantal trams en bussen, maar uiteindelijk worden ze er allemaal mee uitgevoerd. De apparaten zijn niet alleen geschikt om mee in in en uit te checken met een ov-chipkaart of dagkaart, maar ze kunnen ook worden gebruikt met een mobiele telefoon en op een later moment met een bankpas.  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam