Volledig scherm
Demonstranten met borden en een spandoek stonden vanochtend voor het kantoor van het Havenbedrijf Rotterdam © FNV Havens

Tientallen demonstranten bij Wilhelminakade boos op Havenbedrijf

Zo’n veertig tot vijftig actievoerders van onder meer containerbedrijven ECT en APM demonstreerden vanochtend voor het kantoorgebouw van het Havenbedrijf Rotterdam aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Het zijn havenwerkers die bang zijn dat er banen verloren gaan door geplande automatisering. 

Er staan honderd plekken op het spel, zegt FNV-bestuurder Niek Stam. De banen zijn volgens de vakbondsman gemoeid met de komst van de zogeheten interne baan. Dit is een nieuwe, speciale weg tussen de containeroverslagbedrijven op de Maasvlakte voor de uitwisseling van zeecontainers, zonder dat er douaneformaliteiten nodig zijn. Met het Havenbedrijf Rotterdam is afgesproken dat havenwerkers die containers heen en weer zouden rijden. 

,,Maar twee weken geleden vertelde het Havenbedrijf ons dat het een geautomatiseerd traject wordt’’, zegt Stam. De actievoerders eisen volgens hem dat het Havenbedrijf z’n woorden nakomt. De komende tijd staan nieuwe acties gepland. Om wat voor acties het precies gaat kan de FNV niet zeggen. 

Voorbarig

Wat Havenbedrijf-woordvoerder Leon Willems betreft zijn de actievoerders wat voorbarig met hun demonstratie. ,,We hebben onderzoek laten doen naar óf het technisch mogelijk is om het vervoer automatisch te maken. Dat blijkt te kunnen’’, zegt Willems. 

De beslissing om automatisch te vervoeren is nog niet genomen, maar het onderzoek was volgens Willems ‘niet voor niks’.  Autonoom vervoer is beter voor de concurrentiepositie van de Rotterdamse haven, stelt hij. ,,Als wij containers sneller kunnen vervoeren, kunnen we meer lading aan’’, zegt hij. 

Of de havenbeheerder daadwerkelijk inzet op automatisch vervoer, moet in de laatste maanden van dit jaar blijken. 

De bouw van de interne baan is nog gaande. Dat er havenwerkers aan de slag gaan, is enkele jaren bedacht toen er veel ontslagen dreigden bij de containerterminals. Overtollig personeel zou dan op de interne baan aan het werk kunnen.

Volledig scherm
Havenwerkers kijken bij de aanleg van de interne baan voor containers. In het midden (tweede van links) staat Niek Stam © FNV Havens

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam