Vlak aan de terrassen aan het Stadhuisplein zijn studentenkamers gebouwd.
Volledig scherm
Vlak aan de terrassen aan het Stadhuisplein zijn studentenkamers gebouwd. © Jan de Groen

Tijd van keihard feesten op het Stadhuisplein is voorbij

Keihard feesten op het Stadhuisplein in cafés als De Après Skihut en Coconuts is voorbij. Het kostte aardig wat duw- en trekwerk door de coalitiepartijen, maar uiteindelijk ging D66 vandaag toch door de pomp: de partij is akkoord met beperkende maatregelen voor de feestcafés en daarmee is er een meerderheid voor het controversiële wethoudersvoorstel. Na 19.00 uur moeten de puien dicht zijn, geen muziek op de terrassen en binnen moeten er deursluizen worden gemaakt om het geluid binnen te houden.

Terwijl D66-raadslid Elene Walgenbach eerder nog fier op de bres stond voor behoud van de feesthoreca en het nachtleven in Rotterdam, volgde ze vanochtend duidelijk worstelend toch maar de lijn van de wethouder. ,,De horeca houdt zich al veel langer niet aan de geluidsnormen, er waren goede afspraken, daarom waren er geen klachten van omwonenden. Maar er staat nu meer woningbouw gepland. Het geluidsniveau moet om het leefklimaat binnen de normen blijven’’, zei ze. 

Quote

Het geluidsni­veau moet om het leefkli­maat binnen de normen blijven

D66-raadslid Elene Walgenbach.
Volledig scherm
D66-raadslid Elene Walgenbach. © D66

Tekst gaat verder onder foto.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Maarten Struijvenberg.
Volledig scherm
Leefbaar Rotterdam-raadslid Maarten Struijvenberg. © Leefbaar Rotterdam

Ze vond een boze Maarten Struijvenberg van Leefbaar Rotterdam tegenover zich. ,,D66 kiest dus voor woningbouw in het centrum, horeca moet zich aanpassen’’, reageerde hij. ,,Met deze maatregelen wordt de feesthoreca zoals we die nu kennen de nek omgedraaid.’’ Nee, zei Walgenbach. ,,Een terras zonder muziek betekent niet dat de horeca niet verder kan.’’

Behalve de horeca moeten ook projectontwikkelaars aan de bak. In het nieuwe bestemmingsplan – waar alle problemen in eerste instantie door zijn veroorzaakt – komt de eis dat binnen nieuwe woningen de hele dag gemiddeld niet meer dan 38 decibel te horen mag zijn, vergelijkbaar met geroezemoes in een klas. Dat betekent bijvoorbeeld extra dikke ramen en geluidsluwe gevels en zo extra kosten voor de bouwer.

Door aan beide kanten te duwen hoopt bouwwethouder Kurvers (VVD) nu eindelijk een oplossingen te hebben voor zijn zo gewenste combinatie van ‘rust en reuring’ in de binnenstad. Hij wil veel nieuwe appartementen in het centrum, maar zit met de feesthoreca op het Stadhuisplein die aardig wat lawaai veroorzaakt ’s avonds en ’s nachts.

Lawaai

Dat probleem is onlangs op de spits gedreven door de komst van 218 studentenwoningen recht tegenover de feestcafés op het plein. Sommige studenten kunnen niet slapen door het lawaai. Verschillende juridische procedures moeten binnenkort uitsluitsel geven of de woningen kunnen blijven of dat de horeca moet indammen. Kurvers probeert nu een uitspraak van de Raad van State zo te sturen dat beide opties mogelijk zijn, zij het in beperktere mate.

Regen of storm

Of zijn plannen genoeg zullen zijn, moet nog maar blijken. Eerder was de hoogste rechter al zeer kritisch op de gemeente Rotterdam. Zomaar overal woningen bijbouwen kan niet: in het bestemmingsplan was te weinig aandacht voor een goed leefklimaat in het centrum. Kurvers keuze te mikken op een gemíddeld geluidsniveau - gemeten over de gehele dag - is ook een risico. De vraag is of dat mag, de wet let juist op piekmomenten.

Tegelijkertijd bestaat er nóg een gevaar. Het zou zomaar kunnen dat de feestcafés nog steeds te veel lawaai maken, ook nadat ze de opgelegde geluidsmaatregelen hebben doorgevoerd. Dan zal de horeca waarschijnlijk opnieuw een stap terug moeten doen, want geluidsoverlast moet bij de bron  worden aangepakt. 

VVD-er Vincent Karremans omschreef de beleidsmatige puinhoop het meest treffend: ,,Het regent op het Stadhuisplein, met deze maatregelen komt er niet ineens zonneschijn, maar misschien voorkomen we zo dat het er gaat stormen.’’

Zsiga Gyömörei, advocaat van de twee horecabazen op het Stadhuisplein, wil inhoudelijk niet reageren op de nieuwe stap. ,,Dit is een politieke beslissing. Het laatste woord is aan de Raad van State.’’

VVD-er Vincent Karremans.
Volledig scherm
VVD-er Vincent Karremans. © German Villafane

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam