‘Tijd voor een wethouder in Rotterdam die een stapje harder loopt voor de kleine ondernemers’
OpinieHet is tijd voor een speciale wethouder voor het midden- en kleinbedrijf en zzp’ers in Rotterdam. Dat zeggen de gemeenteraadsleden Robert Simons en Bart van Drunen van Leefbaar Rotterdam.
Het midden- en kleinbedrijf zorgt voor 60 procent van de werkgelegenheid in Rotterdam. Daarnaast wonen er meer dan 30.000 zzp’ers in onze stad. Het zijn dus ondernemende mannen en vrouwen die voor het grootste deel van de banen zorgen. In het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders zitten maar liefst tien wethouders, maar geen wethouder MKB & Ondernemerschap. Het wordt tijd dat daar verandering in komt.
Dat is namelijk hard nodig, want de gemeente vergeet nog weleens de traditionele ambachtsbedrijven bij het maken van nieuw beleid. Zo passeerde vorige maand de Omgevingsvisie de revue in de Rotterdamse gemeenteraad. Dit is een plan waarmee de gemeente laat zien hoe de toekomst van de stad eruit gaat zien. Ze zette hierbij vooral in op bedrijven die aansluiten bij economische trends: ‘Rotterdam wil de omslag maken naar een digitale, circulaire, energieneutrale economie.’ Verduurzamingsplannen zijn natuurlijk belangrijk, mits ze haalbaar, betaalbaar en dus klimaatrealistisch zijn. Maar in de omgevingsvisie werden vooral de nieuwe en innovatieve bedrijven bediend, terwijl de prachtige ambachtseconomie die Rotterdam rijk is niet genoemd werd.
De gemeente moet te allen tijde zorgen dat alle ondernemers kunnen doen waar ze goed in zijn: ondernemen
Leefbaar Rotterdam diende dan ook een voorstel in om ook bedrijven zoals fietsenmakers, kledingreparateurs, kappers, banketbakkers, rietdekkersbedrijven, orthopedische schoenmakers enzovoorts, mee te nemen in de omgevingsvisie. Ons voorstel werd bijna unaniem aangenomen. Alleen de Partij voor de Dieren en de ‘ondernemerspartij’ VVD stemden tegen ons voorstel. Onbegrijpelijk.
De gemeente moet te allen tijde zorgen dat alle ondernemers kunnen doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Dat betekent zorgen voor goede bereikbaarheid, gunstige belastingtarieven, aantrekkelijke buitenruimten, een veilige stad, duidelijke communicatie en een goed vestigingsklimaat.
Ongekend drama
Dit is nu, meer dan ooit, keihard nodig. Door alle corona-ellende hebben veel ondernemers grote mentale en financiële klappen gekregen, zoals in de detailhandel, horecasector en evenementenbranche. Uit een rapport van ABN Amro blijkt dat 44 procent van de restaurants een belastingschuld heeft opgebouwd die gelijk is aan bijna twaalf keer de volledige maandelijkse bedrijfswinst van 2019. Ook hebben winkels, kappers en talloze andere ondernemers niet optimaal kunnen profiteren van de normaal zo drukke kerstweken van vorig jaar. Dit is een ongekend drama voor duizenden bedrijven in Rotterdam.
Een wethouder MKB & Ondernemerschap kan het uithangbord worden voor ondernemend Rotterdam. Zodat de gemeente net dat stapje harder gaat lopen voor alle ondernemers en dat velen uit de schulden komen. Dat betekent ook meedenken met ondernemers met goede ideeën, in plaats van dat de gemeente zich verschuilt achter wetten en regeltjes.
Op 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Wij roepen alle lokale politieke partijen op om ook te pleiten voor een wethouder MKB & Ondernemerschap. Zo behouden we onze prachtige MKB-bedrijven waardoor onze economie al eeuwenlang floreert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Schade is groot bij winkeliers na breuk in waterleiding: ‘Mogen we eindelijk open, krijg je dit’
Een nare verrassing voor ondernemers aan de Zwart Janstraat in Rotterdam vrijdagochtend: door een gesprongen waterleiding stond de straat onder water en zo ook de panden van een aantal winkeliers en horecaondernemers. ,,Bijna alle spullen in mijn kelder zijn nat. Ik weet niet wat ik moet.” -
Sloop kunstwerk levert Hogeschool Rotterdam schadeclaim op van 250.000 euro
De brute sloop van de muurschildering van Dolf Henkes kan de Hogeschool Rotterdam een gepeperde rekening opleveren. De Dolf Henkes Stichting stelt de hogeschool aansprakelijk en eist een schadevergoeding van wel 250.000 euro.
-
Alles over sport in de regio Rotterdam
-
PREMIUM
Wim Ruitenbeek treedt op in uitverkochte Kuip: ‘Ik heb nog nooit live gespeeld voor 50.000 man’
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt woensdagavond in een uitverkochte Kuip. Het muziekgezelschap staat in het ‘voorprogramma’ van de Europese finale van Feyenoord in Tirana die op grote schermen in het stadion wordt getoond. Violist Wim Ruitenbeek (40) kijkt ernaar uit. -
PREMIUM
Tahmina (31) helpt vrouwen te praten over ervaringen met seksueel geweld: ‘Bijeenkomsten zijn vooral leuk’
Niet alleen vangt de Rotterdamse Tahmina Ashraf (31) getraumatiseerde vluchtelingenvrouwen op, ze heeft bovendien een manier gevonden om hen te laten praten over hun heftige ervaringen. Die aanpak krijgt nu landelijke navolging. ,,De bijeenkomsten zijn vooral leuk.’’
In samenwerking met indebuurt Rotterdam