Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Tijdelijke bufferparkeerplaatsen Rotterdams havengebied vanwege brexit

Op vijf locaties in het Rotterdamse havengebied zijn tijdelijk bufferparkeerplaatsen ingericht voor vrachtwagens, indien de douanepapieren nog niet in orde zijn als het Verenigd Koninkrijk zonder een brexit-deal uit de Europese Unie stapt. Er is ruimte voor zevenhonderd vrachtwagencombinaties. 

Die parkeerbuffers moeten een eventuele chaos op 29 maart en later voorkomen. Ze liggen dichtbij de ferryterminals en zijn opgezet door het Havenbedrijf, de gemeenten Rotterdam en Vlaardingen en Rijkswaterstaat.

Extra douanecontroles kunnen bij de veerdiensten voor oponthoud zorgen, maar dat wordt door de buffers zo veel mogelijk beperkt. Ook moeten die de mogelijke goederendoorvoer van en naar het Verenigd Koninkrijk zo soepel mogelijk laten verlopen.

Een harde brexit vereist aanvullende douaneformaliteiten. Verder zijn paspoortcontroles en ladinginspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit noodzakelijk, die op de terminals langere verwerkingstijd vragen. Van de 54 miljoen ton aan goederen die jaarlijks tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland worden verhandeld, loopt circa 40 miljoen ton via de Rotterdamse haven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6180 stemmen