Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Tik op vingers voor Franciscus Vlietland

Franciscus Vlietland heeft van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een tik op de vingers gekregen, omdat de regels om infecties te voorkomen niet goed worden nageleefd. Zo liepen twee medewerkers van het Schiedamse ziekenhuis bij een bezoek met lange mouwen of een jas open rond, wat tegen de kledingregels is.

Patiënten die in het ziekenhuis liggen, hebben vaak een verminderde weerstand. De kans is groter dat zij een infectie oplopen, bijvoorbeeld door de overdracht van bacteriën van een andere patiënt. Daarom zijn er strenge regels, zoals de plicht om korte mouwen te dragen, de jas goed te sluiten en alle sieraden af te doen.

De IGZ heeft een zero tolerance-beleid als het om de kleding gaat. Franciscus Vlietland heeft nu drie maanden de tijd om te zorgen dat de werkkleding op de juiste manier worden gedragen. Onder de witte jas met korte mouwen mogen dus geen lange mouwen verschijnen. Ook moet binnen drie maanden in elk dossier goed zijn vastgelegd of er een risico is op het hebben van de MRSA of andere bacteriën die bijzonder resistent zijn tegen antibiotica.

Crisis

Bij de crisis met de klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis vele jaren geleden bleek hoe snel zo’n gevaarlijke bacterie zich bij het niet goed naleven van de regels kan verspreiden over meerdere patiënten. De Rotterdamse ziekenhuizen startten enkele jaren samen een project om de naleving van kledingregels en handhygiëne te verbeteren.

De inspectie zag meer problemen bij haar bezoek aan de spoedeisende hulp, twee verpleegafdelingen en het spreekuur voor een operatie. Zo was er niet voldoende scholing over het gebruik van ontsmettende middelen, de zogenoemde desinfectantia. Ook bij het schoonmaakpersoneel was dit een probleem.

Over een half jaar moet door scholing, ook voor de schoonmakers, die op orde zijn. Ook moet iedereen die een isolatiekamer moet betreden, als daar een patiënt ligt, een training krijgen. Het ziekenhuis moet verder een team krijgen, dat zich met het gebruik van antibiotica bezighoudt. Dit is belangrijk, omdat het gevaar bestaat dat antibiotica hun werking verliezen als de bacterie resistent wordt.

Het Schiedamse ziekenhuis stelt dat de medewerkers die zich niet aan de kledingvoorschriften hielden, zijn aangesproken. Binnen een paar weken wordt er nieuwe dienstkleding ingevoerd. Gelijktijdig zal het ziekenhuis opnieuw aandacht vragen voor de regels. Verder zijn de betrokken afdelingen aan de slag met de kritiek op het gebruik van ontsmettende middelen. ,,Het protocol is goed, maar het toepassen hiervan vraagt nog aandacht. Wanneer moet je waarmee desinfecteren op reinigen? Dit geld zowel voor de medewerkers op de verpleegafdeling als bij de schoonmaak.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam