De kleurrijke stoet met praalwagens en dansers en danseressen trekt zaterdag door het Rotterdamse centrum. Wie wil kijken en mee dansen: op de Blaak is ruimte genoeg.
Volledig scherm
De kleurrijke stoet met praalwagens en dansers en danseressen trekt zaterdag door het Rotterdamse centrum. Wie wil kijken en mee dansen: op de Blaak is ruimte genoeg. © Sanne Donders

Tips voor een geslaagd Zomercarnaval

Het is een hele kunst om tussen de 750.000 bezoekers van het Zomercarnaval in Rotterdam een goede plek te vinden. Hier wat tips voor een geslaagde straatparade.

Plattegrond van de straatparade.
Volledig scherm
Plattegrond van de straatparade. © Rotterdam Unlimited

Latin Express
Wie niet in Rotterdam woont, kan de trein nemen naar het Zomercarnaval. En niet zomaar een: de Latin Express bestaat uit drie coupés van verschillende treinen die vanuit Utrecht, Breda en Leiden vertrekken richting Rotterdam. In de coupés krijgen reizigers workshops door dansschool Salsaventura in verschillende latin dansstijlen zoals salsa, bachata en kizomba. Bij aankomst op Rotterdam Centraal worden de reizigers van de Latin Express opgewacht door een Caribische brassband die hen muzikaal zal begeleiden naar de start van de straatparade op de Blaak.

Wil je het Zomercarnaval goed beginnen? Ga dan kijken bij de start, op de Blaak tussen de Markthal en Beurs en beleef de spanning van de deelnemers. Iedereen maakt zich daar klaar. Op deze plek worden de pakjes aangetrokken en wordt de laatste hand gelegd aan de make-up. Danspasjes worden geoefend en kinderen krijgen nog even een boterhammetje in de hand gedrukt. Hartstikke leuk!

Ook een belevenis is de optocht bekijken op de Witte de Withstraat. Supergezellig met alle terrasjes! Deze van zichzelf al bijzonder sfeervolle straat heeft alles mee om het carnaval nog fleuriger te maken. Hier kan het Zomercarnaval bij voorbaat al niet meer stuk, weet ook Rodney Lont, pr-man van de organisatie. ,,Maar smal is de straat wel'', benadrukt hij. ,,Als je meer ruimte wilt, ga dan op de Westblaak staan met zijn brede stoepen'', luidt zijn advies. Ook een ideale en rustige plek is het Museumpark.

Quote

Als je meer ruimte wilt, ga dan op de Westblaak staan met zijn brede stoepen

Rodney Lont van Rotterdam Unlimited

Schaafijs
Nog een tip: ga niet staan wachten bij de aankomst op de Coolsingel. Dan moet je uren staan. Loop lekker rond, pak de metro naar Eendrachtsplein om de stoet halverwege te zien en geniet van het lekkere eten langs de route. 

En niet te vergeten: eet schaaf-ijs. Geniet van het in Brazilië, Venezuela en Indonesië populaire ijsschaafsel dat wordt overgoten met siroop. Dat is niet weg te denken van het Zomercarnaval.

Afterparty
Wie niet kan wachten, kan al feesten. Er zijn vanavond en morgenavond optredens in De Doelen, onder andere van Ernest Ranglin & Friends en Future Legends. Zaterdagavond is er bovendien een afterparty in de Rotterdamse Schouwburg. 

De perfecte opwarmer is de Battle of Drums die vrijdagavond door de stad trekt. Drie brassbands vertrekken vanaf de Oudehaven, Middellandstraat en Oude Binnenweg en komen naar het Hofplein waar zij de strijd met elkaar aangaan voor de titel Beste Brassband van 2016. En voor wie met kinderen op stap gaat: het kan geen kwaad om herriestoppers mee te nemen. De muziek op de wagens kan hard staan.

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam