Volledig scherm
Scheepseigenaren en omwonenden voerden de afgelopen weken actie voor behoud van de historische scheepswerf. © Hans Grootenhuijs

Tóch nog een kans voor historische werf De Koningspoort

De historische werf De Koningspoort in Rotterdam krijgt een tweede kans. Een stichting gaat de werf uitbaten. Horeca moet ervoor zorgen dat de scheepswerf in de toekomst financieel gezond blijft.

De stichting die de werf tijdelijk uitbaatte gaf dit voorjaar de sleutel terug aan de gemeente. Zonder geld voor extra geld voor onderhoud zou het niet verantwoord zijn om de Koningswerf open te houden. Na politieke druk en grote publieke verontwaardiging is de gemeente Rotterdam nu wel bereid om nog één keer geld in de werf te steken.

Wat helpt is dat zich inmiddels een nieuwe uitbater heeft aangediend. Hendrik Jan Vos wil de werf met een nieuw plan van de ondergang redden. Op de Koningswerf moeten jongeren en mensen met een handicap leer-werkbanen krijgen, horeca moet ervoor zorgen dat de werf financieel het hoofd boven water kan houden. ,,We denken aan diners en ontvangsten. De Koningspoort moet ook een trouwlocatie worden.”

Handtekeningen

Scheepseigenaren hebben de afgelopen weken 4700 handtekeningen opgehaald om de werf te steunen.  Die zijn donderdag aangeboden aan wethouder Kasmi (D66, cultuur). ,,Het plan ziet er goed uit”, zei Kasmi tijdens de raadsvergadering waar over de Koningspoort werd gesproken. ,,Wij willen het een kans geven. De stichting kan het komende jaar door. Daarna moet de werf op eigen benen staan.”

(tekst gaat door onder de foto)

Volledig scherm
Wethouder Kasmi neemt handtekingen voor behoud van de Koningspoort in ontvangst © privé
Quote

De Konings­poort moet ook een trouwloca­tie worden

Hendrik Jan Vos

Rotterdam geeft nog één keer geld uit aan de werf, zei Kasmi: in totaal 135.000 euro om de boel het komende jaar open te houden én om achterstallig onderhoud te plegen.  Volgens zijn collega Bas Kurvers (VVD) heeft de gemeente een groot probleem met het vastgoedbezit. ,,Er zijn veel kleine objecten waar we veel verlies op draaien.”

Een aantal fracties in de gemeenteraad vindt het onterecht dat het college van b en w de Koningspoort niet ziet als culturele instelling die subsidie van de gemeente moet krijgen. ,,Een groot deel van het geld voor cultuur gaat naar allerhande onzin als dobberende bomen in de Rijnhaven”, zei Maurice Meeuwissen (PVV). ,,De Koningspoort draagt bij aan de identiteit van de stad.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9506 stemmen