Peter Verhage, de man achter de actie 'Samen toeteren, samen sterk'.
Volledig scherm
PREMIUM
Peter Verhage, de man achter de actie 'Samen toeteren, samen sterk'. © Jonah Snoei

Toehoeoet! De haven steekt iedereen een hart onder de riem en laat zich horen

Schippers laten deze woensdagmiddag massaal hun scheepstoeter loeien en dat zal tientallen kilometers rond de Rotterdamse haven te horen zijn. Met de actie willen zij in coronatijd iedereen een hart onder de riem steken.

Quote

Onze schepen kunnen flink kabaal maken, maar de grote zeeschepen klinken nog harder

Peter Leenheer, Bonn & Mees

Om 12.00 uur zullen de schepen zich laten horen. Dertig seconden lang. Het is een simpel gebaar met een indrukwekkend resultaat, zegt directeur Peter Leenheer van Bonn & Mees, een bedrijf met drijvende hijskranen. ,,Onze schepen kunnen flink kabaal maken, maar de grote zeeschepen klinken nog harder.’’ 

Een scheepshoorn moet 25 kilometer verderop te horen zijn, legt hij uit. Dat is volgens internationale richtlijnen bepaalt. Ze zijn gemaakt om ander scheepvaartverkeer te waarschuwen als ze door dichte mist varen. ,,Dat moeten dus goed duidelijk klinken.’’ Nu laat Leenheer ze schallen als ‘blijk van waardering voor alle hulpverleners’. Het is volgens hem ‘een beetje afhankelijk van de richting waarin de schepen liggen’, maar zijn schepen die nu bij Heijplaat en in de Waalhaven liggen zullen ‘zeker tot in Dordrecht te horen zijn’.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam