Toekomst van wijkgebouw Romeynshof nog altijd onzeker
De toekomst van wijkgebouw Romeynshof in Rotterdam-Ommoord is nog altijd niet duidelijk. Een al even lopend onderzoek zal duidelijk moeten maken of er sloop en nieuwbouw komt of dat er rond winkelcentrum Binnenhof een ander buurtcomplex uit de grond wordt gestampt.
Peter Buisman, met de Stichting Beheer Bewoners Romeynshof (SBBR) nauw betrokken bij de toekomstplannen voor het wijkgebouw naast het metrostation, trok laatst bij de gemeente Rotterdam aan de bel. De Ommoorder wilde weten wat er op de korte en lange termijn gaat gebeuren met de Romeynshof.
De onderzoeken hadden al klaar moeten zijn
,,Waar we nu vooral tegenaan hikken is dat het allemaal zo lang duurt. De onderzoeken hadden al klaar moeten zijn’’, aldus Buisman. Hij beklaagt zich ook over de matige informatievoorziening over de gang van zaken. ,,We willen weten waar we aan toe zijn. Dat geldt ook voor de gebruikers van de Romeynshof en de bezoekers.’’ Aanvankelijk had er vorig najaar al duidelijkheid moeten zijn over het wijkgebouw.
Buisman stelt wel vast dat er voorlopig geen einddatum is gesteld over het voortbestaan van de Romeynshof, een complex dat dateert van 1980. ,,Het is wachten op het onderzoek van BMC. Dat moet helder maken wat de toekomst kan zijn.’’
Het Rotterdamse college van b en w zette vorig jaar juli het Amersfoortse bureau BMC aan het werk. Deze organisatie mocht een haalbaarheidsonderzoek gaan doen naar de toekomst van het wijkgebouw in Ommoord.
Bibliotheek
De studie wordt gebruikt om te zoeken naar passende geclusterde huisvesting voor de (culturele) wijkactiviteiten en in het bijzonder de bibliotheek. Ook moet het ‘niet duurzame’ gebouw met een ‘gedateerde uitstraling’ worden vernieuwd en zou er rond de nieuwbouw ‘stedenbouwkundige verdichting’ moeten komen, aldus de opdracht.
,,We weten nu wel dat er in een nieuw gebouw in ieder geval een theater, een bibliotheek en een ontmoetingsruimte moet komen’’, somt Buisman de voorwaarden op. Er zou nieuwbouw kunnen komen op de huidige plek van de Romeynshof, door daarvoor het wijkgebouw zelf, het naburige medisch centrum en het voormalige postkantoor te slopen. Daarna kan er een nieuw complex met woontoren(s) terugkomen.
Maar voor de nieuwe voorziening is ook de omgeving van winkelcentrum Binnenhof, even verderop in de wijk Ommoord, in beeld. Deze plek, die wordt gezien als een mogelijk alternatieve plaats voor het cluster van maatschappelijke voorzieningen, zou meer bezoekers trekken. Peter Buisman erkent dat de Binnenhof met de winkels meer ‘in de loop’ ligt dan de Romeynshof, maar stelt vast dat een sterke publieksvoorziening als de bibliotheek dat beeld zou kunnen veranderen.
Buisman wijst er daarbij ook op dat de Binnenhof in de wijk Ommoord niet centraal ligt. Verder zijn er veranderingen gaande op het gebied van de Huizen van de Wijk. Welzijnsinstelling Buurtwerk heeft laten weten die te gaan verplaatsen naar buurthuis de Molshoop. Ook komen er zogenaamde Huiskamers van de Wijk bij.
Op dit moment zijn naast de bibliotheek kunstinstelling SKVR, bewonersorganisatie BOO en Vluchtelingenwerk vaste huurders in de Romeynshof.
Acht jaar
Bij een keuze voor sloop en nieuwbouw zouden deze organisaties elders onderdak moeten vinden. Volgens de plannenmakers zou dat maximaal vijf jaar gaan duren, Peter Buisman denkt aan een periode van acht jaar.
Volgens de gemeente Rotterdam wordt het onderzoek inclusief business case naar de nieuwe ‘gebundelde maatschappelijke voorziening’ nog in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond. Over de gebiedsontwikkeling van de Romeynshof en omgeving wordt pas later duidelijkheid verwacht. De gemeentelijke dienst Stadsontwikkeling werkt op dit moment aan de zogenoemde stedenbouwkundige uitgangspunten voor het gebied. De gemeenteraad zou dan in het tweede kwartaal van 2020 het groene licht moeten geven aan het begin van een grondexploitatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Poes Kiki uit Monster duikt na vier jaar op in Spijkenisse: ‘Ze zocht al een week naar eten’
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Bouw van appartementencomplex aan de Hollandsche IJssel volgend jaar van start
Altijd al willen wonen aan de Hollandsche IJssel? Eind volgend jaar wordt begonnen met de bouw van nieuwe woningen op de voormalige scheepswerf Van Duijvendijk in Krimpen aan den IJssel. Als alles volgens planning verloopt, worden de appartementen tussen rivier en IJsseldijk begin 2025 opgeleverd. -
RAADPLAAT
Waar is deze foto gemaakt en wie heeft hier gewoond?
Dit lijkt wel een familiekiek! Twee dames die vrijblijvend poseren op een stuk kaalslag, waar zo te zien binnen afzienbare tijd woningen uit de grond worden gestampt. Op de achtergrond zien we al wat bebouwing staan. Plus nog wat andere mensen die zich aan de huizen staan te vergapen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUMSedar Soares
Diego zag van dichtbij hoe boezemvriend Sedar werd doodgeschoten: ‘Ben mentaal keihard geraakt’
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMMET VIDEO
Voor de buurt is doorbraak in onderzoek naar dood Sedar (13) geen verrassing
Negentien jaar lang dacht de politie dat de 13-jarige Sedar Soares uit Rotterdam werd doodgeschoten vanwege het gooien van een sneeuwbal. Nu komt het coldcaseteam tot de schokkende conclusie dat de jongen door een verdwaalde kogel moet zijn geraakt. Voor de buurt geen verrassing.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam