Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ROBIN UTRECHT

Toeloop verwacht voor zorg van gemeente door nieuwe regeling

Regiogemeenten houden rekening met een toeloop van inwoners die zorg willen, nu de eigen bijdrage altijd 17,50 euro wordt, ongeacht inkomen of vermogen. Rotterdammers staan al op de stoep bij de gemeente met vragen over de nieuwe regels. Meer zorg betekent hogere kosten.

De Rotterdamse wethouder Sven de Langen (zorg, CDA) spreekt van een aanzuigende werking door het besluit van het kabinet. Hij wordt gesteund door zijn collega's in onder meer Schiedam en Capelle aan den IJssel.

De nieuwe regeling kan mensen tientallen euro's schelen. Nu is de eigen bijdrage nog afhankelijk van tal van factoren, zoals de kosten van de zorg, het inkomen en het vermogen van de aanvrager. De bijdrage kan nu nog oplopen tot ruim 600 euro per vier weken voor inwoners met een hoog inkomen.

Het kabinet wil echter een einde maken aan de stapeling van kosten door één abonnementstarief voor iedereen vast te stellen voor gemeentelijke hulp en ondersteuning vanuit het idee dat 'de zorg dan betaalbaar is voor iedereen'.

Voor de gemeente stijgen de uitgaven omdat de eigen bijdrage daalt en de gemeente een groot deel voor haar rekening moet nemen. Maar de kosten stijgen vooral als meer mensen (weer) een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Huishoudelijke hulp

Door de hoge bijdrage kan het voor ouderen nu bijvoorbeeld nog goedkoper zijn om zelf een huishoudelijk hulp in te schakelen, al dan niet zwart. Vanaf 1 januari kan het echter veel geld schelen om toch bij de gemeente aan te kloppen. Als veel inwoners dit doen, lopen de kosten hard op.

Dat Rotterdammers zich bij de Vraagwijzer - het loket voor onder meer zorgvragen - melden, betekent dat het nu al leeft. ,,Iedereen die recht heeft op zorg, krijgt zorg. Wij willen ook dat de zorg toegankelijk is voor alle Rotterdammers die dit nodig hebben. Maar we maken ons er wel zorgen over'', zegt wethouder De Langen. Een zorg die ook bij andere gemeenten in de regio leeft.

Bij het onderhandelen over de zorgkosten ligt dit punt op tafel. ,,Wij zijn als gemeente verantwoordelijk, maar het rijk bedenkt maatregelen die onze portemonnee raken'', stelt de wethouder. Het rijk stelt echter dat er bijvoorbeeld bespaard wordt op uitvoeringskosten en administratie.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9466 stemmen