Volledig scherm
Songfestivalwinnaar Duncan Laurence. © ANP

Toerismepromotor NBTC ziet Songfestival liever in Rotterdam dan Amsterdam

Rotterdam krijgt een steuntje in de rug in zijn strijd om het binnenhalen van het Songfestival. Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) pleit ervoor het liedjesfestijn volgend jaar níet te houden in Amsterdam, een stad die zich ook al onofficieel kandidaat heeft gesteld. 

Volgens directeur Jos Vranken is het evenement een prachtige kans voor ons land om zich 'breder neer te zetten en van die gebaande paden af te gaan’. Hij noemt behalve Rotterdam ook Arnhem, Maastricht en Zwolle als een mogelijkheid om het festival te hosten. De Overijsselse stad gaf eerder aan het festival niet te willen, simpelweg omdat de daar gevestigde evenementenlocatie De IJsselhallen te klein is.

Vranken hekelt de manier waarop Amsterdam zichzelf kandidaat heeft gesteld voor het festival. De stad liet nog geen 24 uur na de winst van Hellevoeter Duncan Laurence op het Songfestival in Tel Aviv weten interesse te hebben in het festival. “Wat voor boodschap geef je bewoners dan: je haalt de I  Amsterdam-letters weg en je haalt het Songfestival binnen? Het weghalen van die letters is symboolpolitiek als het geen deel is van een set effectieve maatregelen.” Hij wil maar zeggen: Amsterdam probeert de drukte door toerisme in te dammen, maar tegelijkertijd organiseert de stad een evenement dat heel veel mensen op de been gaat brengen.

De Rotterdamse wethouder Said Kasmi (D66, toerisme) zei eerder al dat de stad het evenement graag wil hebben. Het zogeheten bidbook, zeg maar de sollicitatiebrief die de stad moet schrijven om zichzelf in de kijker te spelen voor het muziekfestijn, is volgens hem al voor 80 procent klaar. 

In juni maakt de grotendeels met publiek geld gefinancierde omroeporganisatie NPO bekend waaraan steden moeten voldoen om überhaupt in aanmerking te komen voor de organisatie van het festijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9501 stemmen