Volledig scherm
FOTO ANP

Tol betalen in Randstad

UpdateHet wegennet in de zuidelijke Randstad wordt de komende jaren fors uitgebreid en er komt een nieuwe tunnel. Bijna 3 miljard euro wordt uitgetrokken om te voorkomen dat het verkeer nog verder vast komt te staan, zegt minister Schultz van Haegen (Verkeer). Tegenstanders en milieuorganisaties slijpen vast de messen.

Dat meldt het AD vandaag.

De minister verwacht dat automobilisten in 2020 kunnen rijden over een nieuwe snelweg ten noorden van Rotterdam en door een nieuwe tunnel tussen Vlaardingen en Rozenburg. Tegen betaling, dat wel. Want wie straks de files op de overvolle ring van Rotterdam wil omzeilen, moet tol betalen om over het nieuwe asfalt te mogen rijden.

'De tol wordt niet heel hoog,' zegt Schultz van Haegen. Over de nieuwe weg ten noorden van Rotterdam, die de A13 en de A16 verbindt, hooguit anderhalve euro. 'De nieuwe weg betekent aanzienlijke tijdwinst voor wie vanuit de Randstad naar het zuiden rijdt en terug. Maar als de tol te hoog wordt, is het niet meer aantrekkelijk de nieuwe weg te nemen.'

Sneller
Ook rijden door de aan te leggen Blankenburgtunnel ten westen van de stad gaat geld kosten. Het rijk heeft te weinig geld in kas om alles zelf te betalen. Als na een jaar of veertig de weg is afbetaald, verdwijnt de tol pas. 'Het bedrijfsleven profiteert er flink van,' voorspelt Schultz van Haegen.

In het hele zuidelijke deel van de Randstad gaat het wegennet op de schop. Zo moet het verkeer van Rotterdam naar Amsterdam op de A4 bij Den Haag straks over aparte banen kunnen doorrijden, zonder invoegend verkeer. Alle weefstroken kort na elkaar leiden tot opstoppingen, ziet de minister. Ook krijgt Den Haag een extra toegangsweg.

De minister denkt dat over negen jaar alle nieuwe projecten klaar zijn.

Lees het hele artikel vandaag in het AD

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5555 stemmen