Volledig scherm
De 61-jarige Ton L. uit Oud-Beijerland gaat in beroep tegen zijn veroordeling. © Jan Hensema

Ton L. vecht veroordeling voor moord op zijn moeder Mona aan

Ton L. uit Oud-Beijerland (61) vecht de veroordeling voor de moord op zijn moeder Mona Baartmans aan. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de zoon van de Delftse twee weken geleden tot 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging, maar die heeft hoger beroep aangetekend. De bekende advocaat Peter Plasman verdedigt tijdens de beroepszaak zijn belangen. 

Ton L. verklaarde tijdens de rechtszaak zijn 79-jarige moeder vorig jaar september om het leven te hebben gebracht met een tiewrap. Hij begroef haar vervolgens in een bos bij Heinenoord, nadat hij eerst twee loempia's bij de Chinees in Oud-Beijerland had gehaald en thuis een schep had opgepikt. 

Damesschoen

Mona Baartmans werd een maand na de moord gevonden dankzij tips van wandelaars die daar een nieuwe damesschoen hadden zien liggen. De politie had in de weken ervoor op tal van plekken tussen Den Haag, Delft en Oud-Beijerland gezocht naar Mona, een bekende in de Delftse horecawereld waar ze vijf cafés had. Na de vondst van het stoffelijk overschot legde haar zoon een bekentenis af.

Tegen L. was 16 jaar met tbs en dwangverpleging geëist. Advocaat Frank Pool van Plasman Advocaten stelde tijdens de rechtszaak dat niet kon worden bewezen dat zijn cliënt een moord had gepleegd. Zo is het moordwapen - de tiewrap - nooit gevonden en kon ook niet worden vastgesteld dat Mona was gewurgd, omdat ze al een maand onder de grond had gelegen. 

Ook is er onduidelijkheid over het tijdstip van overlijden van Mona. Volgens haar pacemaker, uitgelezen in de Verenigde Staten, is dat later dan Ton L. verklaarde. De rechtbank oordeelde twee weken geleden dat de verklaring van de Oud-Beijerlander, samen met het overige bewijs, voldoende was om hem te veroordelen voor moord. 

Volledig scherm
De uitvaart van Mona Baartmans. © Fred Leeflang/Politie.nl

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam