Ranomi Kromowidjojo gaf vanmorgen les over kinderrechten op de Vlaardingse school IKC Van Kampen.
Volledig scherm
Ranomi Kromowidjojo gaf vanmorgen les over kinderrechten op de Vlaardingse school IKC Van Kampen. © ANP

Topzwemster Ranomi geeft les over kinderrechten

Leerlingen van groep 6 en 7 van de Van Kampenschool in Vlaardingen hadden vanmorgen een bijzondere juf voor de klas staan. Topzwemster Ranomi Krowowidjojo gaf de kinderen les in kinderrechten. ,,Alle kinderen moeten weten wat hun rechten zijn, zeker in Nederland.''

Quote

Ik vind het belangrijk dat kinderen kansen krijgen

Ranomi Kromowidjojo
Volledig scherm
© anp

Kromowidjojo stond voor de klas omdat ze, behalve meervoudig olympisch kampioene, ook ambassadeur is van Unicef. Ze ging onder meer naar arme gebieden in Brazilië en ontmoette daar kinderen die heel hard hulp nodig hebben. Zo liet ze tijdens de les een foto zien aan de kinderen waarop een 11-jarig Braziliaans jongetje stond, die verslaafd was aan drugs. ,,Ik vind het belangrijk dat kinderen kansen krijgen'', vertelde Kromowidjojo.

Aftrap
De les op de Van Kampenschool vormde de aftrap van een nieuwe kinderrechtenles voor basisscholen. Dat gebeurde in aanloop naar de Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november. ,,Teveel kinderen in Nederland zijn onvoldoende op de hoogte van hun rechten'', stelt Unicef. De organisatie roept leerkrachten in Nederland op om de les in hun klas te gebruiken en zo het gebrek aan kennis te verhelpen. 

Juf Manon van 't Wout van groep 6 van de Vlaardingse school vindt het belangrijk dat kinderen bewust worden gemaakt van hun rechten. ,,En van het feit dat deze kinderrechten nog lang niet overal nageleefd worden. Kinderen zijn de toekomst. Zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor alle kinderen!"

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam