Volledig scherm
© Havenbedrijf Rotterdam

Torens van grootste windturbine ter wereld aangekomen in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven zijn vandaag  de torens van de grootste windturbine ter wereld gearriveerd. Het gevaarte zal op de Tweede Maasvlakte worden geïnstalleerd. 

De windturbine bestaat uit meerdere delen die samen de Haliade-X 12 MW vormen.  Enkele onderdelen worden nog in Frankrijk gemaakt en komen nog deze zomer naar de Rotterdamse haven . 

Nog dit jaar moet het prototype van de Haliade-X 12 MW draaien. Die 12 MW in de naam staat voor het verwachte vermogen van minimaal 12 megawatt. Dat is het verbruik van 7200 tot 8400 huishoudens. De meeste grote molens op het land hebben een vermogen van drie megawatt.

De Haliade-X 12MW heeft extreem lange wieken van 107 meter. De molen is bedacht door het bedrijf General Electric en is ontworpen voor op zee. Omdat het om een prototype gaat, dat testen moeten ondergaan, komt dit exemplaar op het land. Daarmee is het meteen ‘s werelds grootste windmolen op land. De offshore wind-topman John Lavelle van de elektronicagigant noemde de Rotterdamse haven een goede plek ‘om de Haliade-X onder de meest drastische weersomstandigheden te testen’.

General Electric steekt 320 miljoen euro in het project, dat volgens het bedrijf moet leiden tot een ‘meer concurrerende bron van schone, duurzame energie’. In 2021 moeten de eerste types van deze molen op zee verrijzen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8656 stemmen