Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Training voor leerkrachten om kindermishandeling te herkennen

Duizenden Rotterdamse leerkrachten krijgen komend schooljaar een training om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling vroegtijdig te herkennen. 

Uit onderzoek blijkt dat statistisch gezien in elke klas één kind slachtoffer is van mishandeling. Toch is het aantal meldingen vanuit het onderwijs gering, aldus de gemeente Rotterdam. De training moet daar verandering in brengen.

In de Rotterdamse regio kwamen tussen november 2015 en november 2016 ruim 4400 meldingen bij Veilig Thuis, de organisatie die zich met huiselijk geweld of kindermishandeling bezighoudt, binnen over kindermishandeling. Hiervan waren er ‘slechts’ 190 afkomstig van scholen.

Online-training

Komend schooljaar volgen 197 scholen en ruim 5000 leerkrachten de training. Hiervoor is samenwerking gezocht met stichting Augeo, die zich inzet om professionals te trainen over hoe om te gaan met signalen over kindermishandeling.

Alle Rotterdamse leerkrachten uit het basisonderwijs kunnen nu een online-training volgen over het signaleren van mishandeling en het steunen van kinderen die thuis onveilig zijn. De gemeente Rotterdam draagt hier financieel aan bij.

Wethouder

Quote

Heel mooi dat de Rotterdam­se scholen zich op deze manier inzetten

Hugo de Jonge

Hugo de Jonge, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg, is blij met het initiatief. ,,Heel mooi dat de Rotterdamse scholen zich op deze manier inzetten. Er is maar één volwassene nodig om de cirkel van geweld voor een kind te doorbreken. Juist leerkrachten zijn een cruciale partner in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Maar echt tevreden ben ik natuurlijk pas als alle Rotterdamse onderwijsinstellingen zich aansluiten bij deze ontwikkelingen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat kinderen in de knel zo snel mogelijk gezien en geholpen worden.”

Eerder ontwikkelde Rotterdam ook een soortgelijke training voor vrijwilligers bij maatschappelijke organisaties, zoals sportclubs. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam