De ILT deed de onaangekondigde controles in samenwerking met de politie en de Inspectie SZW.
Volledig scherm
De ILT deed de onaangekondigde controles in samenwerking met de politie en de Inspectie SZW. © ANP

Transportbedrijven verdacht van gerommel met tachografen

Bij drie transportbedrijven in de Rotterdamse haven zijn deze week controles uitgevoerd op verdenking van fraude, zoals de overschrijding van rust- en rijtijden. De boekhouding van de bedrijven is meegenomen voor onderzoek.

Een bedrijf kon zelfs helemaal geen tachograafdata overleggen. Een tachograaf is een apparaat dat de rijtijden van de chauffeurs registreert. De tachografen van de andere twee bedrijven worden uitgelezen om te ontdekken of de rij- en rusttijden niet zijn gemanipuleerd, aldus de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT deed de onaangekondigde controles in samenwerking met de politie en de Inspectie SZW.

Behalve op rust- en rijtijden richtten de controles zich op vergunning en de relatie van de bedrijven met hun chauffeurs. In het verleden liepen al eerder bedrijven tegen de lamp die hun chauffeurs via een schijnconstructie inhuurden. Daarbij gaat het erom dat personeel dat in dienst is van een buitenlandse vestiging, door de Nederlandse vestiging wordt aangestuurd. Dat is niet toegestaan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam