Volledig scherm
De vrouw weigerde de trein te verlaten. © Twitter/Theresia Schouten

Trein staat stil doordat vrouw (19) met nikab zich niet wil identificeren

Een vrouwelijke treinreiziger weigerde vanmiddag haar nikab af te doen toen NS-controleurs haar persoonlijke abonnement in de trein wilden controleren. Omdat haar identiteit niet vastgesteld kon worden, werd de hulp ingeroepen van agenten op het centraal station van Rotterdam. De trein met 200 passagiers liep door het voorval uiteindelijk 20 minuten vertraging op.

Bij een persoonlijk abonnement moet de identiteit van de reiziger vastgesteld kunnen worden. Dit was door de nikab van de vrouw niet mogelijk. De agenten gaven haar twee opties: het laten zien van haar gezicht om haar identiteit vast te stellen of meelopen naar een aparte ruimte en daar wachten op een vrouwelijke collega. Volgens de politie wilde de vrouw dat een vrouwelijke agent de trein in zou komen. Maar dat was met het oog op de wachtende passagiers geen optie voor de agenten.

Een uiterste middel was om haar aan te houden voor de Wet ID, zo liet de politie weten. De vrouw koos uiteindelijk, na overleg met twee anderen, voor de eerste optie en liet alsnog haar gezicht zien. De vrouw bleek een 19-jarige uit Roosendaal.

Al met al stond de trein met zo’n 200 passagiers aan boord, zo’n 20 minuten stil.

Op 1 augustus is het gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding (in de volksmond: ‘het boerkaverbod’) ingegaan. Mensen die gezichtsbedekkende kleding, zoals een nikab of bivakmuts dragen kunnen 150 euro boete krijgen. Het verbod geldt in publieke ruimtes zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer. In het ov kunnen medewerkers personen met een nikab vragen om deze af te doen. Wanneer zij dit niet willen, wordt een afweging gemaakt of de politie erbij gehaald wordt. ,,Alleen de politie mag handhaven‘’, zegt Pedro Peters van OV-Nederland. ,,We kijken per keer of het de moeite waard is. Een trein kan hierdoor een behoorlijke vertraging oplopen.‘’ 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam