Treurnis om sluiting politiemuseum in Crooswijk: ‘Geen plek meer voor ons’

VideoDe historische collectie van de Rotterdamse politie dreigt uiteen te vallen. Eind dit jaar sluit het pand aan de Boezemsingel, waar het mini-museum is gevestigd. Coördinator Bram Verhoeff zit met de handen in het haar. ,,Er is geen plek meer voor ons. Geen vierkante meter.’’

Quote

We zijn niet zo bekend als museum Boijmans

Bram Verhoeff

Wie de voormalige garage in hartje Crooswijk betreedt, valt van de ene in de andere verbazing. Op maar een postzegeltje ruimte is een onwaarschijnlijk uitgebreide en interessante verzameling bijeen gebracht, met de turbulente historie van het roemrijke Rotterdamse korps als gemene deler. Je komt ogen tekort om alle blitse voertuigen, politiemotoren, originele apparatuur, blinkende wapens, strakke uniformen, rijk gevulde vitrines en foto’s uit de oude doos te bekijken.

En dan is er nog de bevlogen coördinator Bram Verhoeff, een wandelende politie-encyclopedie, die rijkelijk strooit met spannende verhalen en sappige anekdotes over vrijwel elk voorwerp dat in de ruimte wordt tentoongesteld. Hij heeft zijn hart verpand aan dit publiekstrekkertje, schuin achter het hagelwitte bureau Crooswijk.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam