Volledig scherm
PREMIUM
© Jan de Groen

Triatleet Roy test zijn donorhart

triatlonRoy Lindelauf (39) loste vandaag een belofte in. Na 15 jaar doodziek te zijn geweest, voltooide hij de sprint triatlon met een donorhart.

Quote

Ik denk dat ik wel 50 dates heb gehad, maar een verliefd gevoel heb ik nog niet gehad. Misschien wil ik het ook te snel

Roy Lindelauf

Als confetti liggen ze in de Rijnhaven in Rotterdam: duizenden sporters die met felgekleurde badmutsen door het water ploegen. Roy Lindelauf uit Etten-Leur zwemt ergens in het midden.

Eerst de borstcrawl, dan de schoolslag, geconcentreerd. Hij wil niet de laatste zijn. ,,Wat boeit het. Doe gewoon rustig aan. Kort geleden was je al uitgeput na het lopen van twee stappen", sust een vriendin nog voor het startschot. Maar ze weet ook wel dat hij niet luistert.

Haar vriend is verloren tijd aan het inhalen. Roy leed vijftien jaar lang aan hartfalen en lag talloze malen op de intensive care. In deze krant vertelde hij destijds hoe zijn leven veranderde in dat van een stokoude man. Twee jaar geleden kreeg hij een nieuw hart. Het redde zijn leven, maar eerst werd hij doodziek. De triatlon - zijn voornemen vanaf dag 1 -  moest nog langer wachten, tót vandaag.

Na een zwemparcours van 750 meter krabbelt Roy op de kant, grist de gele badmuts van zijn hoofd en sprint naar zijn fiets voor de volgende twintig kilometer. Naast hem holt zijn vriend en inspiratiebron Wouter Duinisveld, een atleet die negen jaar geleden een donorhart kreeg en al vele wedstrijden op zijn naam schreef.

De triatlon voert de twee langs het Erasmus MC waar beiden een nieuw hart kregen, maar ook weken verlamd in bed lagen en verlangend naar buiten keken: naar al die sportende mensen in het park. Hier leggen zij vandaag de laatste vijf kilometer hardlopend af en die zijn zwaar, vooral voor Roy. Zijn benen verzuren, maar hij ploegt door. Met het ongeduld van een puber.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam