Volledig scherm
Bij een trouwstoet in Rotterdam werd een politieagent neergeslagen. © Google Maps / Opsporing Verzocht, bewerking: Gyurka Jansen

Trouwstoetmepper blijft langer in voorarrest, agent kan nog niet aan het werk

Verdachte Shahid B. (26), die afgelopen zomer de Rotterdamse politieman Gert Jan de Jonge belaagde en bewusteloos sloeg, komt voorlopig niet vrij. Zijn advocaat had daar vanmiddag om gevraagd, omdat hij anders zijn plek in een begeleidwonenproject kan kwijtraken.

Het zou een klap in het gezicht van De Jonge zijn geweest als de rechtbank anders had beslist. Want de impact van het gewelddadige incident is voor hem en zijn gezin nog enorm. De agent liep een whiplash op en is nog steeds niet zo ver dat hij weer aan het werk kan, hoe graag hij dat ook zou willen.

De Jonge greep op 30 augustus van het afgelopen jaar in toen mensen in een trouwstoet het wel erg bont maakten. Er werd voortdurend luid getoeterd en asociaal gereden. Toen op de Westzeedijk zelfs het overige verkeer geblokkeerd werd, wilde de agent een van de deelnemers aanhouden. Op het moment dat hij de man in de boeien sloeg, werd hij van achteren neergeslagen en raakte hij bewusteloos. Niet alleen de ‘trouwstoetmepper’ ging ervandoor, ook de arrestant. Familieleden weigerden de identiteit van de mannen bekend te maken. Shahid B., de broer van de bruid, werd uiteindelijk weken later door de politie in Lopik gearresteerd. Hij verstopte zich bij de inval onder een bed.

Zwijgrecht

Vandaag, tijdens de eerste voorbereidende zitting op het inhoudelijke proces, werd bekend dat Shahid B. zich beroept op zijn zwijgrecht. En dat hij vanwege zijn criminele voorgeschiedenis een groot deel van zijn leven achter de tralies heeft gezeten.

Dat blijft hij voorlopig ook, want het verzoek van zijn advocaat Rima Dijkstra om zijn voorlopige hechtenis te schorsen, werd door de rechtbank afgewezen.De advocate vroeg om de schorsing, omdat Shahid B. zijn plek in een begeleidwonenproject kan kwijtraken als hij langer vast blijft zitten.

De rechtbank had daar geen boodschap aan en meldde de zaak te ernstig te vinden om de verdachte, al dan niet onder bepaalde voorwaarden, in afwachting van het proces vrij te laten.

Herhaling

Het Openbaar Ministerie (OM) voerde aan dat het gevaar nog altijd bestaat dat de verdachte opnieuw agressief wordt en dat hij zich regelmatig niet aan eerdere maatregelen heeft gehouden. Shahid B. is al twee keer eerder veroordeeld; in 2012 voor diefstal met geweld en in 2014 voor bedreiging met een wapen.

Voor de rechtszaak tegen de 26-jarige Rotterdammer wordt behandeld, wil advocaat Dijkstra twee politieagenten ondervraagd hebben. Naar na de arrestatie van Shahid B. is gebleken, is hij op de luchtplaats van de gevangenis in gesprek geraakt met twee mannen van wie hij dacht dat het medegedetineerden waren.

Advocaat Dijkstra stelde dat haar cliënt zich tijdens dat gesprek onder druk gezet voelde. ,,Ze bleven maar vragen stellen. Hij voelde zich in het nauw gedreven.’’ Dijkstra wil nu onderzocht hebben of de agenten juridisch gezien in de fout zijn gegaan. De volgende zitting is gepland op 26 maart.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam