Volledig scherm
De historische Amerikaanse vlag ligt nu nog in het Nationaal Militair Museum. © Nationaal Militair Museum

Trump mogelijk naar Nederland voor vlag Rotterdamse kunstverzamelaar

UPDATEDe Rotterdamse zakenman en kunstverzamelaar Bert Kreuk wil de Amerikaanse vlag die als eerste in Normandië aan land kwam op D-Day schenken aan de Verenigde Staten. Hij heeft daarbij wel twee voorwaarden: president Donald Trump moet hem komen ophalen en het dundoek moet vervolgens in een museum te zien zijn.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat D-Day plaatsvond. Een gedenkwaardig moment om de vlag terug te geven aan het Amerikaanse volk, vindt Kreuk, die zijn kapitaal verwierf in de Amerikaanse vliegtuigindustrie. Wie anders dan de Amerikaanse president zou hem moeten komen halen? Hij is immers opperbevelhebber van het leger.  

En dat is Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, van harte met Kreuk eens. Tegen het NOS Journaal zei hij dat hij zijn best doet om Trump naar Nederland te halen. ,,Ik denk dat de president het geweldig gaat vinden’’, aldus Hoekstra. ,,Ik ben in gesprek met het ministerie van Buitenlandse Zaken en met het Witte Huis. Iedereen vindt het een grote eer. We hopen dat het in samenwerking met premier Mark Rutte gaat lukken.‘’

Kreuk verwierf de de historische vlag vol gaten en rafels twee jaar geleden op een veiling voor 514.000 dollar (omgerekend zo’n 464.000 euro). ,,Ik was verbaasd de vlag op een veiling tegen te komen. Zoiets hoort eigenlijk in een museum’’, motiveerde Kreuk zijn aankoop. ,,Deze vlag is van grote historische waarde. We moeten er respectvol mee omgaan. Voor veel militairen die op Utah Beach zijn gesneuveld is het de laatste Amerikaanse vlag die ze hebben gezien.’’

Het was een emotionele aankoop. Twee familieleden van Kreuk kwamen om tijdens het bombardement in Rotterdam. Maar bovenal: ,,Dankzij de mannen die zich opofferden voor onze vrijheid heb ik mijn Amerikaanse droom kunnen waarmaken’’, aldus de zakenman.

Nadat de vlag met veel ceremonieel op Nederlandse bodem aankwam, gaf Kreuk de vlag in bruikleen aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Aanvankelijk zou de vlag daarna langs musea gaan reizen, waar onder het Maritiem Museum in Rotterdam. Of dat er nog van gaat komen is niet duidelijk. 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam