Volledig scherm
Rellen bij het Turkse consulaat afgelopen weekend aan de Westblaak in Rotterdam-centrum. © ANP

Turks protest in Rotterdam van de baan

De protestactie ‘Solidariteit voor Turken’ die Turkse Nederlanders vrijdagmiddag zouden houden in het centrum van Rotterdam, gaat niet door. Dat heeft de organisatie op Facebook laten weten. Ze denkt niet in te kunnen staan voor de veiligheid van de deelnemers.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb had toestemming gegeven voor de optocht vanaf het Centraal Station naar het Schouwburgplein, die van 17.00 tot 19.00 uur zou mogen duren. De gemeente bevestigt dat de demonstratie is afgemeld. De demonstratie was aangevraagd door drie Turkse organisaties die willen pleiten voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland.

Op sociale media ontstond veel ophef over een actie, waarbij Rotterdammers vreesden voor nieuwe rellen. Daar zouden veel Turkse Nederlanders op af kunnen komen. Afgelopen zaterdag ging het al mis bij het Turkse consulaat.

De organisaties meldden boos te over het politieoptreden van afgelopen zaterdag tegen demonstranten bij het consulaat-generaal aan de Westblaak. Daar hadden zich honderden mensen verzameld om een toespraak van de Turkse minister voor familiezaken bij te wonen, maar die mocht niet worden gehouden. Daarna ontstonden rellen en moest de ME optreden.