Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © Thinkstock

Turks restaurant moét alcohol schenken

Het Turkse restaurant Ilya aan het Tiendplein in Rotterdam-West moet verplicht alcohol schenken van de huisbaas, woningcorporatie Woonstad. De restauranteigenaar weigert, omdat hij vreest dat zijn islamitische klanten dan wegblijven.

Volgens Woonstad Rotterdam houdt het Turkse restaurant Ilya zich niet aan de afspraken omdat het geen alcohol schenkt. Daarom moet het restaurant alsnog alcoholische dranken op de menukaart zetten, anders volgen er maatregelen. In het ergste geval, zo dreigt de corporatie, wordt het huurcontract ontbonden. Al is een definitief besluit nog niet genomen, zegt voorlichter Eric Smulders.

,, De huurder wilde van zijn winkel een horecazaak maken. Daar waren wij mee akkoord. Onder voorwaarde dat er alcohol geschonken wordt, want de twee naastgelegen restaurants zijn al alcoholvrij. Ilya heeft ook een groot terras. En we willen niet dat één bepaalde cultuur overheerst.''

Kosmopolitische

De 'alcohol-eis', die opgenomen is in het huurcontract, is eigenlijk een idee van de Alliantie West-Kruiskade. Een samenwerking tussen winkeliers, de gemeente en de corporatie om de drukke winkelstraat een positieve impuls te geven. Smulders: ,,Het Tiendplein moest het bruisende centrum van de wijk worden. Met behoud van het internationale, kosmopolitische karakter van de West-Kruiskade. Daarom de aanvullende eis.''

Quote

Turken kunnen niet goed tegen alcohol en dan krijg je ruzies en vechtpar­tij­en

Eigenaar Özkan Bayram

Eigenaar Özkan Bayram (34) wil echter af van de verplichting. Zijn restaurant is nu een jaar open en draait goed. Hij vreest dat de - vooral islamitische - klanten wegblijven als er bier of wijn wordt geschonken. Dat één cultuur zou overheersen op het Tiendplein vindt hij onzin. Hij wijst naar het café Holy Smoke, dat verschillende biersoorten op de tap heeft.

Bayram is niet principieel tegen alcohol, zegt hij. Sterker: hij drinkt zelf alcohol. ,,Maar in mijn restaurant komt nu een net publiek, en veel gezinnen. Dat wil ik zo houden. Bij Nederlanders is het: hoe meer drank, hoe gezelliger. Bij Turken werkt dat anders, die kunnen niet goed tegen alcohol en dan krijg je ruzies en vechtpartijen. Daar heb ik geen zin in.''

Bayram erkent dat de afspraak is gemaakt om alcohol te schenken. Hij was nog bezig met een alcoholvergunning toen het restaurant open ging. Het werd al snel een succes - zonder alcohol. ,,Ik heb eindelijk een mooie zaak neergezet, en wel twee ton geïnvesteerd. Met een goede uitstraling voor de buurt. Ik had wat meer dankbaarheid verwacht.'' Corporatie Woonstad laat weten dat binnenkort een tweede gesprek volgt. ,,Het klopt dat het een mooi restaurant is. Er spelen meerdere overwegingen.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam